DISTRIBUIȚI

De când Comisia Europeană și-a prezentat propunerile pentru bugetul post-2020, criticile au curs din toate părțile și pe multe teme. Una dintre cele mai atent-urmărite zone de interes este agricultura, deoarece Politica Agricolă Comună reprezintă felia cu cea mai importantă din bugetul UE – aproape 40% din banii europeni merg către fermieri și pentru dezvoltarea satelor.

Nu este de mirare deci că toate părțile interesate încearcă să atragă cât mai multe fonduri pentru acest sector. Am sumarizat principalele probleme ale propunerii de finanțare a PAC post-2020, câteva dintre soluțiile propuse, părerile fermierilor și poziția ONG-urilor într-un amplu LinksDossier – Plantând semințele Politicii Agricole Comune de după 2020. #AGRI

În același timp, România încearcă să atragă cât mai multe fonduri din politica actuală. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a solicitat Comisiei Europene sprijin prin creșterea avansului pentru plățile directe și dezvoltare rurală pentru a fi acordate în toamna acestui an. Ministerul Agriculturii anunță că a primit un răspuns pozitiv de la comisarul european Phil Hogan.

Tot la capitolul fonduri pentru agricultură, astăzi (1 august) este ultima zi în care crescătorii de albine mai pot aplica pentru sprijin din Programul Național Apicol.

Un alt ministru, Tudorel Toader, simte că mai poate încă să își lase amprenta asupra reașezării justiției din România. Toader a sugerat, într-un interviu acordat DCNews, că l-ar putea schimba și pe procurorul general, Augustin Lazăr, după ce a numit un nou șef la DIICOT (total dezavuat de procurorii din direcție) și a obținut revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Lazăr a avut deseori poziții publice împotriva declarațiilor lui Toader, dar ministrul le-a considerat „poziţii care nu au fost pe frecvenţa legii în vigoare”, nu pe frecvenţa lui, personal. „La oricare dintre noi vine o vreme la care este supus evaluării”, a spus Tudorel Toader.

Și în închisorile britanice sunt probleme legate de numărul mare de deținuți și atenția care le poate fi acordată, dar nu credem că ministrul justiției de la Londra îi sfătuiește cum să atace deciziile justiției și să obțină astfel eliberarea. Dar recomandarea de lectură este un amplu reportaj BBC despre haosul creat de droguri în penitenciare.
Reporter de serviciu Samir OANCA,anul III CRP,Universitatea Apollonia Iasi