DISTRIBUIȚI

Într-o „Declarație solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”, Parlamentul României „consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare şi afirmare a naţiunii române”.

Liviu Dragnea, liderul PSD, a mers chiar mai departe, spunând de la tribuna Parlamentului că și-a dorit şi speră ca ziua de 27 martie 2018 să devină o zi istorică. „Eu, astăzi (marți – n.r.), fiind conştient de implicaţiile oricărui cuvânt pe care îl voi rosti clar, am spus-o clar, deschis, fără echivoc şi simplu, eu vreau să ne unim cu Moldova, vreau să fim împreună în UE, dar ca o singură naţiune”.

Ba mai mult, Dragnea deja a promis că le va da bani direct alegătorilor… pardon, cetățenilor moldoveni cu venituri foarte mici. „În vară, la rectificare se va aproba şi aloca o sumă semnificativă pentru a reprezenta un sprijin drect pentru cetăţenii din Republica Moldova care au veniturile foarte mici”, a spus Dragnea.

Cu toată opoziția președintelui pro-rus Igor Dodon, Ministerul de Externe de la Chișinău și-a aliniat poziția cu cea a Occidentului și a expulzat trei diplomați ruși.

De cealaltă parte a globului însă, guvernul din Noua Zeelandă nu a identificat niciun spion rus deghizat ca diplomat pe care să-l trimită acasă, în scandalul tentativei de asasinat pe teritoriul britanic a unui fost spion rus.

În Marea Britanie se vorbește încă foarte mult de scandalul votului la referendumul privind Brexit și implicarea unor organizații precum Cambridge Analytica.

Ieșirea Marii Britanii din UE are însă implicații mari asupra afacerilor de tot felul din Europa, iar fermierii se simt amenințați de posibila tăiere a fondurilor. Analiza EurActiv asupra schimbărilor propuse pentru simplificarea Politicii Agricole Comune continuă cu un capitol despre digitalizare și investiții care pot fi stimulate post-2020. #AGRI

Și dacă tot vorbim de agricultură, în loc de recomandare de lectură îi îndrumăm pe cei care nu au putut participa la conferința „Dezvoltarea zonelor rurale prin intermediul PAC”, organizată luni de EurActiv cu sprijinul Comisiei Europene și al UniCredit, să vadă aici o parte a prezentărilor susținute de invitați.
Reporter de serviciu Marius Sorin DIMACHI,anul II CRP<Universitatea Apollonia Iasi