DISTRIBUIȚI

Ministrul justiției nu i-a convins ieri pe procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) de temeinicia motivelor pentru revocarea procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Laura Codruța Kovesi i-a răspuns, punctual, ministrului Tudorel Toader, care a reluat acuzațiile din raportul prezentat săptămâna trecută, fără a aduce dovezi în plus.

Este drept că avizul CSM este doar consultativ, dar el ar putea influența decizia președintelui Klaus Iohannis. Însă Tudorel Toader a dezvăluit că nu și-a epuizat toți așii din mânecă, sugerând că va fi sesizată Curtea Constituțională (CCR) pe motiv de conflict între autorități, în cazul în care Iohannis o va menține în funcție pe Laura Codruța Kovesi.

De fapt, ministrul nici măcar nu se mai bazează pe instituțiile statului, ci apelează la judecata poporului. „Ce-am spus eu, ce-ați spus dvs, sigur nu va judeca doar secția de procurori (a CSM), sigur vor judeca românii, societatea în general și convingerea mea e că adevărul iese la suprafață”, i-a spus ministrul procurorului-șef al DNA.

Toader este supărat pe Laura Codruța Kovesi și pentru că nu i-ar fi trimis bilanțul instituției pe care șefa DNA urmează să-l prezinte astăzi și a anunțat că nu va fi prezent la ceremonie.

Șefa directă a ministrului, premierul Viorica Dăncilă, s-a spălat pe mâini. „Domnul ministru a venit cu un raport de evaluare din punctul dumnealui de vedere, un raport argumentat. Acesta trebuie să-și urmeze cursul, iar cei care vor hotărî vor trebui să fie tot cei din justiție. Bineînțeles, răspunsul final va fi la domnul președinte Iohannis”, a spus Dăncilă, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, împreună cu omologul moldovean, Pavel Filip.

În aceeași conferință, Dăncilă a susținut că România vrea să-și crească investițiile în Republica Moldova, iar Filip a anunțat că Transgaz a câștigat licitația de privatizare a Vestmoldtransgaz. Compania națională de tranzit a gazelor se pregătește acum de o investiție de zeci de milioane de euro pentru construcția unei conducte de la granița dintre România și Moldova până la Chișinău. #BST

Dacă am pornit de la DNA, să încheiem cu încă un anunț din zona procurorilor anticorupție. DNA a cerut închisoare cu executare pentru fostul premier Victor Ponta și fostul senator PSD Dan Șova în dosarul „Turceni-Rovinari”.

Recomandarea de lecturăUn portret Bloomberg al populistului care ar putea avea un cuvânt greu de spus în formarea viitorului guvern italian și, poate, în construcția europeană.

Reporter de serviciu Marius Silviu BURLUI,anul II CRP,Universitatea Apollonia Iasi