DISTRIBUIȚI

Ajungem iarăși să ne plângem în Europa de politicienii români și legile pe care ei le adoptă. Eurodeputații vor dezbate situația justiției și statul de drept din România în sesiunea următoare, care va avea loc la Strasbourg în februarie.

Problema justiției din România a fost ridicată de grupul europarlamentar al Verzilor/Alianței Libere Europene. #PE

Până atunci, grupul statelor împotriva corupției din cadrul Consiliului Europei (GRECO) au publicat raportul pentru 2017 pentru România. Experții critică dur conținutul și modul în care au fost adoptate de Parlament cele trei legi ce vizează justiția. GRECO remarcă lipsa susținerii și protestele, inclusiv ale magistraților.

PSD, principalul partid care a operat controvesatele modificări ale legilor Justiției a mai luat ieri o decizie ce ridică mari semne de întrebare: noul premier nu va mai cere aviz de la serviciile de informații pentru miniștrii din cabinetul său. Putem doar să sperăm acum că nu vor fi puși spioni în fruntea ministerelor.

Revenind la UE și un alt fel de spionaj, exportul de instrumente de supraveghere cibernetică trebuie autorizat, astfel încât civilii și apărătorii drepturilor omului să fie protejați, au decis miercuri membrii Parlamentului European.

Guvernul de la Budapesta intenționează să înăsprească din nou legislația privind refugiații și ONG-uri: acestea din urmă vor plăti un impozit mai mare dacă primesc finanțare externă. În spatele initiativei se află o teorie a conspirației.

Încheiem optimist: Parlamentul European a votat un proiect care prevede că 35% din consumul de energie în Europa în 2030 trebuie să fie din surse regenerabile. Fiecare stat membru va avea o țintă de la care se va putea abate cu maximum 10%, în anumite condiţii.

Recomandarea de lectură este de fapt o invitație la a vedea cele mai importante și spectaculoase 50 de imagini surprinse în primul an de mandat, publicate de Reuters.

Reporter de serviciu Marius Sorin DIMACHI,anul II CRP,Universitatea APOLLONIA Iasi