DISTRIBUIȚI

Venit în Comisia LIBE pentru un schimb de opinii privind situația din România, prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a fost întâmpinat cu ostilitate de eurodeputații PSD-ALDE care au lansat un atac dur la adresa UE și a altor state membre.

Timmermans a avertizat din nou România că face pași înapoi în lupta anticorupție, dar Comisia nu va ezita să aducă Bucureștiul în fața Curții de Justiție a UE. În replică, social-democrații români au bătut toba pe protocoalele secrete, aducând ca argumente cifre false. Prea puțin impresionat, oficialul european le-a bătut obrazul, reproșându-le că se ascund în spatele poporului atunci când sunt criticați. #PE

Prim-vicepreședintele CE s-a referit și la referendumul pentru familie, atrăgând atenția că nu e bine ca valorile familiei să fie folosite pentru a justifica homofobia. Atât i-a trebuit lui Dragnea, care a intervenit imediat la Antena 3 pentru a anunța UE că românilor nu trebuie să li se spună cum trebuie să voteze la referendum.

Acel referendum în care PSD nu se implică – după cum i-a mințit Viorica Dăncilă pe socialiștii europeni – dar plătește spoturi la tv cu mesajul „Spune DA la Referendum”.

În timp ce se ceartă cu Europa, în jurul lui Dragnea se strânge lațul. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea procurorilor de a dispune redeschiderea cercetărilor în dosarul în care apare și numele liderului PSD Liviu Dragnea, dar și compania Tel Drum.

Avertismente privind lupta anticorupție au venit și din țară. Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a vorbit despre modificările aduse de Parlament legilor justiției, afirmând că acestea „ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000, când Justiţia era afectată de corupţie şi influenţă politică”.

Recomandarea de lectură a redacției: The Atlantic – How Tea Helped Women Sell Suffrage
Reporter de serviciu Samir OANCA,anul II CRP,Universitatea Apollonia Iasi