DISTRIBUIȚI

Este greu de descris în cuvinte ce s-a întâmplat seara trecută în Las Vegas. Un descreierat a tras la întâmplare într-un grup de oameni care participau la un festival de muzică country.

Victimele era ținte ușoare pentru că individul trăgea de la etajul 32 al hotelului aflat în apropiere. De aici și numărul mare de morți și răniți. A fost cel mai sângeros atac armat petrecut în SUA vreodată.

În prima poziție oficială asupra referedumului de duminică din Catalonia, Comisia Europeană susține poziția Guvernului de la Madrid, dar cere trecerea rapidă de la confruntare la dialog.

Pentru Comisia Europeană, referendumul privind independența Cataloniei este „o problemă internă a Spaniei, care trebuie tratată în conformitate cu dispozițiile constituționale din Spania”.

În schimb, miile de polițiști trimiși în Catalonia vor rămâne mobilizați în nord-estul Spaniei atât timp cât acest lucru va fi necesar, a anunțat ministrul spaniol de interne.

Contrele între Uniunea Europeană și Turcia continuă. Negocierile de aderare a Turciei la UE sunt de mult timp într-un punct mort. Dar niciuna dintre părți nu vrea să fie cea care renunță. Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a avertizat că Turcia se îndepărtează de Europa „cu pași uriași”.

În schimb, Erdogan spune că Turcia nici nu vrea, de fapt, să adere la Uniunea Europeană.

Nici în România lucrurile nu stau prea bine. Tudorel Toader a spus-o cât a putut de răspicat că nu îl interesa oricum avizul CSM pe proiectele sale de schimbare a legilor Justiției. Săptămâna trecută a și spus, de fapt, că știa dinainte rezultatul votului și că avizul va fi negativ.

Președintele României, ambasadori, miniștri și alte personalități au participat luni la deschiderea unui nou an universitar. Fiecare cu mesajul lui, dar cel mai direct a fost ambasadorul Germaniei, care a vorbit studenților de la Drept din București despre proiectele de modificare a legilor Justiției și traiectoria europeană a României.

Și liderul PSD, Liviu Dragnea, a participat la deschiderea anului universitar în Alexandria. Aici el le-a vorbit studenților despre vremurile când era el student. Dragnea a încercat să fie ironic la adresa DNA și a spus studenților că pescuitul a devenit ceva foarte periculos în România.
Reporter de serviciu Marius Sorin DIMACHI,anul II CRP,Universitatea Apollonia Iasi