DISTRIBUIȚI

În urma atacului de la Londra au decedat cinci persoane, circa 40 au fost rănite, iar opt au fost reținute. Printre răniți se află și doi români. Preşedintele Klaus Iohannis a și discutat, de altfel, cu premierul Theresa May.

Atacatorul din spatele atentatului terorist se numește Khalid Masood, are 52 de ani, și s-a născut în Marea Britanie. El a mai fost anterior condamnat pentru infracțiuni violente, era cunoscut de MI5. Organizaţia jihadistă Statul Islamic a anunțat că revendică atacul.

Cum după Brexit agențiile europene vor trebui să-și mute sediul de la Londra, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall a anunțat că România își va prezenta candidatura pentru a găzdui, la București, Agenția Europeană pentru Medicamente. Nu va fi ușor, deoarece concurența pentru găzduirea acestei agenții este „acerbă”, iar decizia va fi luată la Bruxelles.

Iar președintele Iohannis l-a numit pe generalul Răzvan Ionescu în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, în locul lui Florian Coldea, care a fost trecut în rezervă în urma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă, potrivit cărora aceștia ar fi avut o relație strânsă de prietenie.

Fostul deputat Petre Roman a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru incompatibilitate, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că a depus prea târziu acțiunea în instanță. Inițial, Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză lui Petre Roman, dar decizia a fost anulată de ÎCCJ.

În întâlnirea de peste Prut dintre premierii Sorin Grindeanu și Pavel Filip a fost făcut clar faptul că România va susține în continuare doar opțiunea europeană a R. Moldova, iar Bucureștiul așteaptă consecvență și seriozitate din partea Chișinăului. Pavel Filip a asigurat că, în pofida victoriei pro-rusului Igor Dodon la ultimele alegeri prezidențiale, relația Moldovei cu România nu va fi afectată, iar integrarea europeană rămâne „proiectul de țară” al Guvernului pe care îl conduce.

#THEUNCOUNTRIED

O secțiune multimedia, lansată de EurActiv Romania, cu și despre refugiații stabiliți în Europa.

Refugiat sirian în România: Despre comunitatea sirienilor din România – le place aici, au chiar și școala lor, dar abia așteaptă să se întoarcă acasă, chiar dacă acolo îi așteaptă doar ruinele caselor în care au locuit cândva.
Reporter de serviciu: Gabriel CANEPA,anul I CRP,Universitatea Apollonia Iasi