DISTRIBUIȚI

Noua Comisie Europeană arată aproape perfect pe hârtie: echilibru aproape perfect între sexe, posturi de vicepreședinți acordate estului, pentru a asigura și echilibrul geografic, iar viitorul Executiv al UE pune în prim plan politicile privind mediul.

Dar Ursula von der Leyen a fost criticată deja pentru că ar fi acceptat propuneri controversate ale statelor membre, dar și pentru denumirile confuze ale unor portofolii – comisar pentru demografie și democrație sau pentru protejarea stilului de viață european.

Una dintre propunerile criticate este chiar cea a României, deoarece Rovana Plumb este văzută drept o apropiată a fostului lider PSD, Liviu Dragnea, aflat în închisoare pentru fapte de corupție. În plus Rovana Plumb a fost desemnată pentru portofoliul transporturilor, o zonă pe care ei îi lipsește expertiza, iar România stă deplorabil.

Se pare însă că Ursula von der Leyen crede că fostul ministru român poate livra sarcinile pe care i le-a trasat: „Sarcina dumneavoastră în următorii cinci ani este să vă asigurați că transportul european este sustenabil, sigur, la un preț rezonabil și accesibil”, se arată în scrisoarea Ursulei von der Leyen privind misiunea Rovanei Plumb în noua Comisie.

Mai interesant este că transportul este o parte centrală a Pactul ecologic european, care va fi coordonat de vicepreședintele executiv Frans Timmermans, un cunoscut critic al politicilor privind justiția ale guvernului PSD.

PSD, ajuns minoritar teoretic, după ieșirea de la guvernare a ALDE, a reușit însă să-și impună candidatul la șefia Senatului – culmea, tot un reprezentant al ALDE. Teodor Meleșcanu s-a suspendat din ALDE, dar partidul îl amenință cu excluderea, iar Călin Popescu Tăriceanu – fostul șef al Senatului – a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională votul pentru că numirea lui Meleșcanu încalcă Regulamentul.

În schimb, PSD l-a susținut pe fostul ministru de externe, deoarece îl consideră mai „de stânga”.

De cealaltă parte, opoziția pregătește moțiunea de cenzură, deși șansele ca aceasta să treacă sunt tot mai reduse, dată fiind chiar numirea lui Meleșcanu. PNL nu a reușit să o impună pe Alina Gorghiu la șefia Senatului, dar își consemnează toți parlamentarii în țară până pe 20 octombrie.

Recomandarea de lectură: Donald Trump și-a concediat încă un consilier. Vox explică de ce a părăsit John Bolton administrația de la Casa Albă.
Reporter de serviciu Radu Tache Liviu,anul I CRP,Universitatea Apollonia Iasi