DISTRIBUIȚI

Mai mult de un sfert dintre inculpaţii trimişi în judecată anul trecut au comis infracţiuni de abuz în serviciu, potrivit bilanţului DNA. Prejudiciile pentru abuz în serviciu sunt de peste 260 milioane de euro.

Au fost trimiși în judecată peste 1.270 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu. Printre aceștia s-au numărat trei miniștri, şase senatori, 11 deputați, 47 primari, 16 magistrați și 21 directori de companii naționale. Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi, care a afirmat că nu este destul ca doar să ne dorim să combatem corupția, a vorbit și despre problemele din sistemul de sănătate.

Europarlamentarul Daniel Buda a solicitat ca autoritățile române să înceapă o evaluare a calității produselor alimentare comercializate în supermarket-uri și să facă publice datele rezultate. El a inițiat deja un demers către Comisia Europeană, prin care a cerut identificarea de mecanisme care să oblige producătorii să respecte aceleași standarde de calitate indiferent de țara în care își vând produsele.

Peste Prut, Transnistria se prăbușește economic, iar cetățenii moldoveni finanțează parțial regimul separatist. Economia regiunii cade pentru al treilea an consecutiv – veniturile la „buget” au ajuns să nu mai acopere nici jumătate din costuri. Chișinăul ar putea profita de această situație pentru a readuce regiunea transnistreană în componența Republicii Moldova, dar autoritățile de la Chișinău preferă să o mențină pe „linia de plutire”, pentru a o putea exploata în interese obscure.

Vecinii maghiari au renunțat să mai candideze pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2024, un obiectiv simbolic major pentru premierul autoritar Viktor Orban. Anunțul surprinzător vine după succesul uriaș al unei noi mișcări civile formată din tineri, Momentum, care a strâns un sfert de milion de semnături într-o lună împotriva organizării Jocurilor Olimpice din 2024 în Ungaria.

Iar Comisia Europeană amână pentru decembrie noua viziune pentru Europa. CE va prezenta cinci propuneri în acest semestru pentru a-i crea Europei o „identitate nouă” în timp util pentru summitul Consiliului European de la sfârșitul anului.

Și Karl Cox, liderul AmCham EU, a avertizat că intensificarea instabilității politice din Europa riscă să deraieze procesul de integrare a pieței unice. Piața unică europeană a avut o contribuție semnificativă la creșterea economică din statelor UE, facilitând activitatea investitorilor străini și încurajând comerțul.

Potrivit acestuia, schimbarea administrației din SUA și măsurile protecționiste anunțate de președintele Donald Trump nu vor afecta înțelegerile de business ale companiilor americane în Europa.

Pentru că în weekend se vor decerna cele mai așteptate premii ale anului – Oscars, corespondenții AFP ne povestesc despre statuietele de aur la care visează toți actorii.
Reporter de serviciu Marius Sorin DIMACHE, anul I CRP,Universitatea Apollonia Iasi