DISTRIBUIȚI

Tudorel Toader și-a îndeplinit misiunea. Întâi Laura Codruța Kovesi, iar acum Augustin Lazăr au fost îndepărtați din funcții.

La fel ca și în cazul șefei DNA, Toader a întocmit un „rechizitoriu” bazat tot pe 20 de puncte. Este remarcabil cum Toader a reușit să scrie Toader 20 de puncte în raportul său, chiar dacă multe erau preluate de la fosta șefă a DNA. În încercarea de a-l arăta ca pe un șef care nu și-a făcut treaba, ministrul l-a acuzat pe procurorul general de declarații nepotrivite, că a clasat un dosar al lui Iohannis cu ani în urmă și tot așa.

De fapt, Toader și-a desăvârșit opera prin punerea sub controlul Ministerului a tuturor șefilor de parchete. Printr-un proces simulat, ca-n vremurile Epocii de Aur, când erai de mult condamnat, dar se făcea un circ în care penibilul nu cunoștea limite.

Augustin Lazăr, care mai avea mandat până anul viitor, a promis că va combate toate cele 20 de puncte ale ministrului Justiției. Cu lacrimi în ochi, Lazăr a spus că în 36 de ani de carieră în magistratură a primit doar cele mai bune calificative.

Cu doar câteva ore înainte, președintele Klaus Iohannis începuse consultările cu partidele parlamentare pe tema Justiției, după ce Comisia de la Veneția a cerut refacerea legilor Justiției și a codurilor penale.

PSD, cel ce a operat până acum schimbările controversate din sistemul judiciar, s-a dus la Iohannis cu un set de 10 principii privind Justiția. Ca și când PSD ar vrea tot binele din lume Justiției. Interesant e că ALDE a mers separat la consultări, dar a avut și o poziție diferită.

Dacă nu iese din prima, mai votăm o dată. Proiectul de lege privind combaterea și prevenirea spălării banilor a fost adoptat de Parlament. E vorba despre legea ce va permite controlarea la sânge a celor ce donează bani ONG-urilor, altele decât cele ale minorităților naționale.

A trecut și Legea offshore, care stabilește condițiile în care se vor efectua și impozita exploatările de gaze din Marea Neagră.

Despre alte bombe: foștii președinți SUA Barack Obama și Bill Clinton au fost vizați de atentate cu dispozitive artizanale explozibile. Pachetele au fost triate sau interceptate de serviciile de securitate. Cu o zi în urmă, un pachet a primit și omoul de afaceri Soros.

Recomandare de lectură: Fotografii cu cel mai lung pod din lume: 55 km
Reporter de serviciu Marius Sorin DIMACHI,anul III CRP,Universitatea Apollonia Iasi