DISTRIBUIȚI

Doar tacticile de gherilă adoptate de deputații USR i-au împiedicat pe social-democrați să dea votul final pe proiectul de lege privind modificarea statutului magistraților și modificarea Legii ANI. Dincolo de asta, ziua a arătat cum coaliția PSD-ALDE calcă în picioare regulamentele Parlamentului, mimând dezbaterea, și pe cele ale bunului simț.

Printre altele, deputații au stabilit că statul se va îndrepta împotriva magistraților care comit erori judiciare. Cel mai probabil s-au mai strecurat și alte ”mizerii”, dar le vom descoperi atunci când vom putea parcurge cele peste 700 de amendamente supuse la vot. Seara, câteva sute de oameni au protestat în fața Parlamentului.

Înainte de ședința Camerei Deputaților, ministrul Justiției a încercat să convingă mai mulți ambasadori de justețea modificărilor dorite de PSD. Nu pare că i-a convins, așa că va mai urma o întrevedere, într-un format extins.

În timp ce România face pași înspre trecut, Bruxellesul se mișcă înspre aprofundarea uniunii economice și monetare. Comisia Europeană a prezentat miercuri o foaie de parcurs și mai multe măsuri concrete, printre care crearea unui Fond Monetar European.

Ziua de miercuri a fost una complicată și pe plan mondial. Donald Trump a anunțat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitala Israelului și își vor muta ambasada în orașul sfânt. The Atlantic și New Yorker încearcă să descifreze consecințele acestei decizii asupra procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Reporter de serviciu Marius Sorin DIMACHI,anul II CRP,Universitatea Apollonia Iasi