DISTRIBUIȚI

Viorica Dăncilă a încercat să dreagă busuiocul în scandalul ambasadei din Israel, spunând că opinia ei este că aceasta trebuie mutată la Ierusalim, dar că va respecta toți pașii constituționali. „Dar este o opinie personală. Important e să respectăm Constituția României”, a spus Dăncilă, după ce a stârnit reacții puternice duminică, când a anunțat că Guvernul va muta ambasada din Tel Aviv în Ierusalim.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, a spus că „a fost o decizie a Guvernului”, deși premierul a încercat să sugereze că nu a fost încă luată o decizie, ci că și-a exprimat propria opinie. Însă funcția de prim-ministru aduce și responsabilități în ceea ce privește opiniile și, după cum chiar Viorica Dăncilă a remarcat, „România a fost ascultată de SUA, de Israel, dar și de alte state. România a ocupat prima pagină a multor publicații și despre România s-a vorbit pe multe posturi de televiziune”.

Unul dintre acele state care a ascultat-o pe Dăncilă este Iordania, iar reacția nu s-a lăsat așteptată: Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, și-a anulat vizita oficială programată să înceapă luni în România „în semn de solidaritate cu Ierusalimul”. Și nu este singurul stat arab care a reacționat. Ambasadorul Palestinei la București, Fuad Kokaly, a spus că „Dăncilă va distruge speranța ca România să devină membră a Consiliului de Securitate”, pentru că nu crede că statele arabe o vor mai susține. În plus, ministerul turc de externe a subliniat că relocarea de către orice ţară a ambasadei sale la Ierusalim „va reprezenta o încălcare clară a dreptului internaţional”.

Cert este că declarația Vioricăi Dăncilă a stricat munca de ani de zile a unor diplomați sau, cum spune președintele Iohannis, „a reușit să pună pe butuci” relația de încredere cu țările arabe. În schimb, PSD îl acuză pe președinte că ar submina relația dintre România și lumea arabă. „Toate atacurile prezidențiale pe acest subiect denotă un amatorism total al președintelui Iohannis în materie diplomatică și o deconectare completă de la interesele României pe plan extern”, consideră partidul de guvernământ.

Înainte de a critica poziția exprimată de PSD și de premierul Viorica Dăncilă în favoarea mutării Ambasadei României la Ierusalim, Iohannis ar trebui să asigure un cadru instituțional adecvat pentru ca România să adopte o poziție clară față de acest subiect, susține PSD. „Mai gravă decât orice decizie pe acest subiect este lipsa oricărei decizii, din care România nu ar avea nimic de câștigat în plan diplomatic și geostrategic”.

Însă Klaus Iohannis nu face decât să urmeze calea adoptată de Uniunea Europeană și mai toată comunitatea internațională, cu excepția SUA și a altor câteva state. De altfel, chestionată cu privire la declarațiile Vioricăi Dăncilă, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a răspuns sec: „Poziția UE rămâne neschimbată”.

În schimb, șeful PSD – cel care, de altfel, a deschis primul acest subiect al mutării ambasadei acum un an – este de părere că subiectul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim trebuie discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi luată o decizie „cât mai repede”. Liviu Dragnea spune că România poate câștiga „o relație specială cu Israelul” din această mișcare și, de altfel, premierul Beniamin Netanyahu a aplaudat imediat declarația Vioricăi Dăncilă.

Dragnea a făcut aceste declarații în prima ieșire publică din ultimele zile (după o absență cauzată de probleme medicale), ocazionată de prezentarea listei PSD pentru europarlamentare. Ocazie cu care șeful PSD a anunțat și remanierea Guvernului, pentru că sunt și doi miniștri pe listă. Iar dacă PNL își deschide lista cu Rareș Bogdan, social-democrații au înrolat-o pe Carmen Avram, ce-i drept nu chiar în cap de listă, ci pe poziția a doua, după Rovana Plumb. #PE

Însă absența lui Dragnea i-a oferit lui Florin Iordache „șansa” să scoată din nou castanele din foc pentru șeful partidului. Ca președinte interimar al Camerei Deputaților, Iordache a sesizat CCR cu privire la un conflict constituțional pe tema completurilor de trei judecători de la Curtea Supremă (care i-au servit niște condamnări liderului PSD). Șefa ÎCCJ a calificat sesizarea drept un abuz și „o imixtiune inacceptabilă în actul de justiție”.

Recomandarea de lectură este un text The Atlantic despre „aprozarele” guvernamentale din Turcia.
Reporter de serviciu Laura Sabina LUCHIAN,anul III CRP, Universitatea Apollonia Iasi