DISTRIBUIȚI

Procesul lui Dragnea, dosarul finei și pușcăria cu piscină
Încă două săptămâni de respiro pentru liderul PSD, Liviu Dragnea. Deși a plecat în Israel pentru a strânge câteva mâini oficiale, avocații celor acuzați alături de el au găsit deja cunoscuta portiță de a pune bețe în roate procesului.

Avocații au invocat celebrul de-acum protocol între SRI și DNA și au cerut instanței să solicite de la procurorii anticorupție contribuția SRI la acest dosar. Judecătorii au admis cererea, astfel că Dragnea și ceilalți inculpați în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman au primit un bonus de două săptămâni în acest proces.

Nu la fel de norocoasă a fost Sevil Shhaideh, fina lui Dragnea, fost vicepremier. Considerată mâna dreaptă a liderului PSD, Shhaideh a fost chemată la DNA pentru a i se transmite că este urmărită penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în dosarul Belina.

De precizat că o bucată de Dunăre au trecut cu ajutorul lui Shhaideh în folosința firmei Tel Drum și a lui Liviu Dragnea, anchetat și el în acest caz.

Știm deja că Florin Iordache lucrează pentru a redefini abuzul în serviciu, fapt ce le-ar putea aduce scăparea multora, inclusiv Shhaideh și Dragnea, dar până atunci Camera Deputaților a votat noile modalități de a face pușcărie.

Astfel, unele pedepse, mai puțin cele comise cu violență, mita și traficul de influență, vor putea fi executate acasă sau doar în weekend-uri. Cu alte cuvinte, pentru cei care nu scapă prin măcelărirea codurilor penale să existe, măcar, posibilitatea să execute pedeapsa în vila cu piscină sau pe o plajă însorită.

Vești proaste și pentru oamenii de rând, dar legate de portofel. Indicele ROBOR la trei luni, de care depinde costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat miercuri pe piaţa interbancară la nivelul de 2,42%, de la 2,28% în ziua anterioară. Ministrul finanțelor anunță o discuție cu șefii BNR pe tema ROBOR.

Apropiat de context, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit miercuri cu guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, și cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu. Reprezentanții Guvernului vor veni vineri la Cotroceni. Printre subiectele ce marchează un conflict între Guvern și BNR se află și ROBOR.

Trecem granița la vecinii din vest și vedem că și la ei sunt probleme. Un proiect de raport aprobat miercuri de Comisia pentru control bugetar a Parlamentului European atrage atenţia asupra situaţiei ”grave” privind corupţia în Ungaria. Conform proiectului de opinie, „nivelul actual al corupţiei şi lipsa transparenţei şi a răspunderii în privinţa finanţelor publice afectează fondurile Uniunii Europene în Ungaria”.

La vecinii din est, frații din Moldova, problemele sunt la fel de mari, dar de altă natură. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a elogiat miercuri rolul pacificatorilor ruși de la Nistru la o întâlnire cu șeful regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski. El a spus că datorită pacificatorilor ruși există stabilitate.

Peste ocean, Donald Trump şi Emmanuel Macron au evocat posibilitatea unui nou acord privind dosarul nuclear iranian, fapt ce ar putea genera noi tensiuni între statele occidentale și Teheran.

Revenind în România, trebuie spus că guvernul a lansat un program de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție în valoare totală de 359,1 milioane euro.

Ajutorul de stat este plătit din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar suma aferentă anului 2018 este de 90 milioane euro, urmând ca până la finalul programului, suma să crească anual cu 30%. #AGRI

Recomandare de lectură. Tupeu de francez: Macron l-a criticat pe Trump în fața congresului american și a ridicar democrații și republicanii în picioare
Reporter de serviciu Marius Sorin DIMACHI,anul II CRP,Universitatea Apollonia Iasi