DISTRIBUIȚI

Inspirându-se de la americani, USR e primul partid din România care face alegeri interne pentru a-și stabili lista cu candidați pentru europarlamentarele din 2019. Peste 80 de persoane s-au înscris, lista urmând să fie stabilită în urma votului membrilor formațiunii. #PE

În PNL, până acum și-au anunțat candidatura doar numele ”grele”, inclusiv foști lideri ai partidului. Ultimul pe listă e un membru nou al PNL, dar un politician cu experiență la nivel european: Siegfried Mureșan, primul eurodeputat român care a fost negociator șef al Parlamentului European pentru bugetul UE.

PSD nu se arată prea preocupat de europarlamentare, având momentan alte griji. Una dintre ele: ancheta asupra intervenției brutale a jandarmilor la protestul Diasporei din 10 august.

Carmen Dan consideră că punerea sub acuzare a șefilor Jandarmerie reprezintă o încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului și nu vede nicio problemă în modul în care au acționat forțele de ordine. Uitând că PSD e doar un partid politic, Liviu Dragnea spune că social-democrații au decis că instituţiile statului au acţionat corect şi legal la mitingul neautorizat din Piața Victoriei.

Cu gândul la noi ”lovituri” la adresa instituțiilor statului neacaparate încă, Dragnea își întărește echipa de oameni fideli de la Palatul Victoria. Fostul judecător CCR Toni Greblă a fost numit luni Secretar General al Guvernului, deși are un dosar penal, iar decizia de achitare nu este una definitivă.

Nici polonezii nu au dat înapoi în acțiunile de subordonare a instituțiilor judiciare, iar răbdarea Comisiei Europene a luat sfârșit. Executivul de la Bruxelles a dat în judecată Varșovia pentru modul în care a modificat regulile de funcționare a Curții Supreme.

Recomandarea de lectură a redacției: Un interviu Der Spiegel cu președintele german, care vorbește despre schimbările la nivel global, prea puțin discutate într-o Românie ocupată cu non-subiecte.
Reporter de serviciu Marius Sorin DIMACHI,anul III CRP,Universitatea Apollonia Iasi