DISTRIBUIȚI

Apelând pentru primată dată la o procedură ad-hoc în circumstanțe excepționale, Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism din cadrul Consiliului Europei, cere României un raport complet legat de modificarea celor trei legi ale Justiției.

PSD și-a văzut însă liniștit de treabă și a accelerat luni procesul de adoptare a legilor. Nu întâmplător, Cătălin Predoiu l-a comparat pe Florin Iordache cu un pilot de Formula 1. Nici ședința solemnă dedicată regelui Mihai I nu i-a împiedicat pe social-democrați să adopte rapid modificările la statutul judecătorilor și procurorilor, cu numeroase propuneri controversate, și să ciuntească Legea ANI pentru a-i salva pe aleșii cu incompatibilități.

Seara, câteva sute de persoane s-au strâns în fața Parlamentului pentru a protesta față de deciziile adoptate de deputați, dar Senatul se pregătește și el să adopte pe repede înainte modificările care vor da înapoi lupta anticorupție.

Din nefericire pentru Dragnea, dispus să calce în picioare viitorul țării pentru a-și salva pielea, și DNA merge înainte cu dosarul Tel Drum. Unde, Ministerul Fondurilor Europene – după plecarea celor două doamne fidele liderului PSD, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, s-a constituit parte civilă cu peste un milion de euro.

Politicienilor și decidenților ocupați să-și asigure protecția în fața legii, BERD le reamintește că prioritățile și problemele României sunt altele. Spre exemplu, infrastructura e praf, deși joacă un rol esențial pentru dezvoltarea țării.

La Bruxelles, Comisia Europeană și Parlamentul dau semnale contradictorii Turciei. După ce Parlamentul European a decis o reducere a fondurilor de preaderare destinate Turciei, în cadrul bugetului pe 2018 adoptat recent, Executivul european dă autorităților de la Ankara alte 700 milioane de euro pentru programe de asistență a refugiaților. #PE

Recomandarea de lectură a redacţiei: o analiză a cotidianului Haaretz referitoare la influenţa evangheliştilor americani asupra preşedintelui Donald Trump.

Reporter de serviciu Marius Sorin DIMACHI,anul II CRP,Universitatea Apollonia Iasi