DISTRIBUIȚI

În instituțiile de forță din România, chiar și retrogradările par de fapt promovări. După ce șeful Poliției a fost destituit pentru gestionarea cazului de la Caracal doar pentru a redeveni șef al Poliției de Frontieră, Sebastian Cucoș revine la conducerea Jandarmeriei București.

Considerat unul dintre principalii responsabili de represiunea protestului din 10 august 2018, Cucoș a fost în conducerea centrală a Jandarmeriei, dar nu a fost demis pentru abuzuruile jandarmilor împotriva protestatarilor pașnici, ci pentru că nu mai putea primi o delegare.

Dar această revenire pe o poziție de top nu este decât un alt semn al totalei desconsiderări arătate de autoritățile publice din România cetățenilor pe care ar trebui să-i deservească.

Chiar ministrul de interne s-a făcut că nu a urmărit presa în ultimele zile, spunând că nu știe despre relațiile dintre polițiștii din Caracal și oamenii cu presupuse afaceri interlope din oraș. „Chiar nu știu la ce vă referiți”, a spus Mihai Fifor când a fost întrebat de jurnaliști despre schimbul de informaţii între poliţiştii din Caracal şi afaceriștii din zonă. Libertatea a relatat că Remus Rădoi, zis Codiță, un proprietar de firme de pază, i-a trimis pe polițiști la trei case ale unor membri ai clanului rival Oacă.

Și la doar câteva zile după Caracal, publicul a fost revoltat de imaginea unei copile pline de sânge, ignorată de doi polițiști, pentru ca un reprezentant al instituției care o avea în grijă săs susțină că fata a avut un „act sexual consimțit”. Ce-i drept, directorul general adjunct al Direcției de Protecția Copilului din Galați a demisionat, dar nu pentru că și-ar fi dat seama de enormitatea pe care a spus-o, ci pentru că i-a fost cerută de șeful Consiliului Județean.

În acest timp, un spital din România este penalizat cu 5.000 de lei pentru că un om a murit pe treptele instituției. Sigur, pe lângă amendă, spitalul ar mai trebui să ia ceva măsuri, dar cam acesta e repectul pentru viața umană arătat de instituțiile din România.

Să mai vorbim de exercițiul de PR pe care îl încearcă Ministerul Finanțelor, care susține sus și tare că vom avea o rectificare pozitivă, deși multe ministere se trezesc cu bugetele tăiate, iar populația va plăti mai mult pentru țigări și băuturi răcoritoare din cauza unor noi impozite sau a taxelor mărite.

Parcă nu mai vin alegerile mai repede, să încercăm să schimbăm ceva – cum arată intențiile de vot pentru prezidențiale. Iar cei din diaspora nu ar trebui să uite că s-au schimbat modalitățile de vot.

Recomandarea de lectură este tot despre vot și partide, mai precis despre legăturile dintre partidele naționaliste din UE și Rusia.
Reporter de serviciu Karl WILLIAM, anul I CRP;Universitatea Apollonia Iasi