DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană solicită sprijin de urgență pentru cercetarea virusului Zika
Am urmărit evoluția epidemiei cauzate de virusul Zika (ZIKV) cu mare îngrijorare. Câteva cazuri izolate s-au transformat rapid într-o epidemie de proporții îngrijorătoare, cu dovezi care sugerează o legătură de rău augur cu creșterea numărului de malformații ale creierului la nou-născuții din țările afectate. Unele țări chiar au publicat recomandări de evitare a sarcinii adresate femeilor.

Valorile noastre europene ne cer să nu lăsăm alte țări să facă față singure unor astfel de epidemii. În timp ce riscul de transmitere a virusului Zika în UE este încă extrem de scăzut, nu există în prezent nici un tratament sau vaccin împotriva lui, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru toți.

În calitate de comisar pentru cercetare, știință și inovare, sunt de părere că trebuie să utilizez toate mijloacele de care dispun, în cadrul programului Orizont 2020, pentru a contribui la eforturile internaționale în curs de desfășurare de a opri răspândirea virusului Zika.

În acest context, am cerut serviciilor mele, din cadrul Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare, să mobilizeze 10 milioane de euro pentru cercetarea urgentă și deosebit de necesară a virusului Zika, ca răspuns la creșterea deosebită înregistrată de numărul de cazuri de malformații congenitale severe ale creierului în zona Americii Latine, cazuri care sunt suspectate a fi în strânsă legătură cu infecțiile tipice acestui virus. Dacă această legătura este dovedită, fondurile ar putea fi folosite pentru a combate virusul Zika, de exemplu prin dezvoltarea unui sistem de diagnosticare și testarea de potențiale tratamente sau vaccinuri.

Conform celor mai recente informații care mi-au fost furnizate, America Latină și Brazilia, în special, sunt de departe cele mai afectate regiuni de până acum. Câteva cazuri au fost descoperite și în Europa în ultimele săptămâni, dar cea mai recentă evaluare realizată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) apreciază că riscul de transmitere a infecțiilor cu virusul Zika rămâne extrem de scăzut în UE.

După implicarea noastră cu succes în combaterea virusului Ebola, această decizie politică dovedește încă o dată că noi, Comisia Europeană, suntem pregătiți să facem față unor noi epidemii, cum ar fi Zika, printr-o activitate de cercetare rapidă și eficientă, chiar dacă nu există nici un pericol imediat în Europa. Am încredere că statele membre vor aproba curând și fără obstacole cererea mea.

Vestea bună este că programul Orizont 2020 oferă deja oportunități de finanțare a proiectelor care pot ajuta în lupta împotriva virusului Zika. Una dintre ele este un apel de propuneri cu un buget total de 40 de milioane de euro pentru proiecte de cercetare în domeniul dezvoltării de vaccinuri pentru malarie și alte boli infecțioase neglijate, care includ și acest virus. Un alt buget de 10 milioane de euro este alocat pentru infrastructurile de cercetare și va contribui la controlul bolilor transmise prin vectori, putându-se astfel combate țânțarii care răspândesc Zika, precum și o serie de alte boli des întâlnite. UE cofinanțează, de asemenea, cercetarea prevenirii bolilor infecțioase în America Latină și Caraibe în cadrul programului ERANET.

Nu există însă nici o îndoială că este nevoie de acest buget de urgență. Nu mai este timp pentru ezitare sau jumătăți de măsură, doar pentru acțiuni în solidaritate cu partenerii noștri internaționali.

Blogul comisarului Carlos Moedas
Pagina de Facebook a comisarului Carlos Moedas
Pagina de Twitter a comisarului Carlos Moedas