DISTRIBUIȚI

Sunt foarte încântat să constat că, pe măsură ce ne apropiem de finalul acestui an, înregistrăm progrese într-o chestiune importantă atât pentru fermieri, cât și pentru consumatori.

Aceasta a fost o perioadă importantă pentru toți cei care își doresc schimbarea modului inechitabil în care sunt tratați agricultorii în cadrul lanțului european de aprovizionare cu alimente. De curând, am vorbit la Forumul la nivel înalt pentru îmbunătățirea funcționării acestui lanț de aprovizionare, ce a avut loc la Bruxelles, punând accent pe activitatea mea de până acum cu privire la această problemă importantă.

Și, tot recent, Președinția slovacă a reușit să obțină unanimitatea în Consiliu în ceea ce privește consolidarea poziției agricultorilor, în special în ceea ce privește practicile comerciale neloiale. Totodată, miniștrii și-au dat acordul asupra sporirii transparenței marjelor și prețurilor, precum și asupra unor modalități mai clare pentru sporirea cooperării între producători.

Această activitate se bazează pe raportul Parlamentului European – adoptat în iunie, cu o majoritate covârșitoare de 600 la 38 – solicitând măsuri din partea legislativului Uniunii pentru a combate aceste practici comerciale neloiale.

Instrucțiunile clare primite din partea Consiliului și a Parlamentului constituie un puternic mandat de a trece la acțiune. În consecință, acest fapt este evidențiat și în programul de lucru al Comisiei pentru 2017 (p.6), care dă undă verde adoptării unor măsuri suplimentare, când este necesar, pentru asigurarea unui echilibru real în lanțul agroalimentar.

Prin urmare, am declarat în cadrul Forumului la nivel înalt, că anul 2017 ne oferă șansa reală de a bate fierul cât e cald, lucrând în paralel pe mai multe inițiative, ca parte a unei abordări globale în ceea ce privește gestionarea problemelor din lanțul agroalimentar. Și colega mea Elżbieta Bieńkowska, comisarul european pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a subliniat în discursul său din deschiderea Forumului la nivel înalt, faptul că „avem nevoie acum de îmbunătățiri tangibile și un angajament comun pentru acțiune.”

Sunt convins că recomandările grupului de lucru independent privind piețele agricole, pe care l-am creat special pentru a aborda această problemă, constituie o foaie de parcurs pentru progresul în multe domenii-cheie.

Forumul a adoptat un program de lucru, ale cărui trei filoane principale – practici comerciale echitabile și eficiente, competitivitate și noi oportunități pe piața unică, precum și transparența prețurilor în cadrul lanțului agroalimentar – sunt bine alese și pot avea o contribuție pozitivă la dezbatere.

Prin urmare, putem spune că 2016 se apropie de sfârșit într-o notă pozitivă. Acum, provocarea pentru 2017 este de a transforma toate aceste bune intenții în fapte.

Un sector agroalimentar mai flexibil, într-un lanț de aprovizionare mai puternic și mai echitabil, va aduce beneficii nu doar agricultorilor, ci și fiecărui cetățean european. Aștept cu deosebit interes cooperarea pe această temă cu comisarii Vestager și Bieńkowska, și sunt încrezător că 2017 poate fi anul în care lucrurile încep cu adevărat să se schimbe.

Pagina de Facebook a comisarului Phil Hogan

Contul de Twitter al comisarului Phil Hogan

Blogul comisarului Phil Hogan