DISTRIBUIȚI

Euro Vox Box
 
Declarația comună a comisarilor Günther H. Oettinger și Věra Jourová, referitor la acordul Consiliului de a se institui Parchetul European

Salutăm acordul Consiliului cu privire la instituirea Parchetului European. Prin aderarea a 20 de state membre, vom beneficia de un organism puternic, independent și eficient, în măsură să combată criminalitatea transnațională care prejudiciază bugetul UE, precum și frauda transfrontalieră în materie de TVA.

Instituirea Parchetului European va reprezenta un factor decisiv pentru o schimbare reală în acest domeniu. Multe dintre cazurile de fraudă care prejudiciază bugetul UE sunt transnaționale. Prin urmare, avem nevoie de o instituție care să aibă capacitatea nu numai de a investiga, ci și de a desfășura urmărirea penală la nivel transfrontalier. Exact aceasta va fi misiunea viitorului procuror. Parchetul European va lua toate măsurile pentru aducerea mai rapidă a infractorilor în fața justiției, precum și pentru creșterea gradului de recuperare, în beneficiul contribuabililor europeni, a sumelor prejudiciate.

Constatăm cu satisfacție că 20 de state membre își unesc forțele în acest scop și avem convingerea că vor urma și alte state membre ale UE. În același timp, suntem convinși că toate statele membre ale UE vor sprijini eforturile noastre comune de protejare a bugetului UE împotriva actelor de corupție și fraudă. Anul viitor, Comisia va stabili pașii următori către o eventuală extindere, în viitor, a atribuțiilor Parchetului pentru a include, de asemenea, infracțiunile teroriste transfrontaliere.

Având în vedere acordul dat de Consiliu, urmează ca acum să luăm măsurile necesare pentru ca Parchetul European să devină operațional până la începutul anului 2020. Parchetul European va fi dotat cu resursele necesare, astfel încât să poată începe să dea rezultate cât mai curând posibil.

Pagina comisarului european Günther H. Oettinger

Contul de Twitter al comisarului european Günther H. Oettinger

Pagina comisarului european Věra Jourová 

Contul de Twitter al comisarului european Věra Jourová