DISTRIBUIȚI

Senatul a adoptat luni mai multe modificări la Legea privind măsurile privative de libertate, care se pliază perfect pe condamnările primite de Elena Udrea şi de Liviu Dragnea.
Astfel, conform modificărilor la Legea privind măsurile privative de libertate, detenția la domiciliu va fi aplicată pedepselor de până la 10 ani în cazul femeilor care au minori în întreținere (Elena Udrea), dar şi celor cu pedepse mai mici de 5 ani, fără fapte de violență (Liviu Dragnea). Așadar, detenția la domiciliu va fi aplicată pedepselor de până la 10 ani în cazul femeilor însărcinate şi celor care au minori în întreținere. Este şi cazul Elenei Udrea, care tocmai a născut în Costa Rica.

Citește și: Încă o MU*E pentru PSD. Toader a greșit procedura de revocare a lui Lazăr
O altă modificare substanțială, venită la inițiativa senatorilor PSD, prevede că persoanele care primesc până la 5 ani de închisoare cu executare pot executa pedeapsa acasă, fără niciun fel de supraveghere, potrivit G4media.ro.

Citește și: Remanierea guvernului PSD-ALDE sau cum propune premierul Dăncilă propunerea domnului Dragnea
Potrivit legii, judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată:

a) nu are rapoarte de abateri disciplinare;
b) are o pedeapsă care nu depășește 5 (cinci) ani.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, pe 21 iunie, în primă instanță la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman.

De asemenea, Senatul a mai decis ca infractorii condamnați la închisoare de până în 18 luni vor executa pedeapsa la domiciliu. Prevederea inițială era de un an.

Opoziția, de partea PSD
Proiectul modificărilor la Legea privind măsurile privative de libertate a fost adoptat cu 102 voturi „pentru”, 14 voturi „împotrivă” şi trei abțineri. PSD, ALDE şi UDMR au împreună 92 de senatori, PNL are 25, iar USR 13. Deci unii senatori din Opoziție au votat cot la cot cu PSD.

Paradoxul e că CCR s-a pronunțat o dată pe această lege, după o sesizare a președintelui Klaus Iohannis, şi a decis că legea este neconstituțională în ansamblul său. Pentru această decizie nu există încă motivarea, iar Senatul nu a mai avut răbdare să vadă argumentele magistraților CCR.