DISTRIBUIȚI

Final de septembrie, veleatul 2018. Mila 80 a Dunării. O mână de scriitori ne adunăm, cu mic, cu mare, în parcarea Teatrului Dramatic ‘’Fani Tardini’’. Atmosfera e destinsă, se spun glume, dar şi întâmplări de la celelalte 25 de ediţii ale Festivalului de Poezie intrat deja în tradiţia cultural-artistică a judeţului Galaţi. Plecăm spre Târgu Bujor acompaniaţi de o toamnă blândă. Cu generalul profesor universitar Tudor Amza pe post de inedit amfitrion, timpul trece năvalnic. Curând suntem în urbea bujoreană parcă trezită din letargie în mandatele actualului gospodar şef, Laurenţiu Viorel Gîdei. Ne ducem acasă la Grigore, poetul nepereche, mai ales că azi, 27 septembrie, dacă ar fi trăit, ar fi împlinit 85 de ani.
Un prim popas îl facem la Biserica ‘’Adormirea Maicii Domnului’’, unde poetul a fost botezat, biserică păstorită azi de preoţii Toader Pohrib şi Mihăiţă-Dan Popoiu. Din prag ne zâmbeşte profesoara Rodica Iacomi-Tighici, o mână de femeie cu suflet însă mare, care se ocupă chiar de la începuturi pentru pomenirea marelui poet bujorean. Ca organizatori, Primăria, Casa de Cultură ‘’Mihai Eminescu’’, Biblioteca şi Şcoala Gimnazială ce poartă numele poetului, fiecare are reprezentanţi la eveniment. Curând ni se alătură şi grupul de poeţi tecuceni. Sterian Vicol, care este sufletul tradiţional al Festivalului şi Concursului Naţional de Poezie, nu uită să ne amintească de Societatea Scriitorilor ‘’Costache Negri’’ şi revista ‘’Porto Franco’’ pe care le păstoreşte. De altfel, acestea în coparteneriat cu Universitatea ‘’Apollonia’’ din Iaşi, al cărei mesager spiritual este subsemnatul, sunt copartenerii acestui eveniment cultural naţional. Începe slujba de pomenire la finalul căreia se dă citire unui dureros pomelnic al celor dispăruţi din lumea literelor româneşti. Dimineaţa clericii îl cinstiseră pe Antim Ivireanu, ierarh martir. Acum aceştia au revenit pentru a serba alte două evenimente. Pe de o parte, pomenirea poetului bujorean Grigore Hagiu. Pe de alta, preotul Popoiu ne-a atenţionat că s-a făcut şi o rugăciune de mulţumire închinată sufletului acestui eveniment, Sterian Vicol, mai ales că anul acesta a împlinit o frumoasă vârstă. Vizibil emoţionat, acesta răspunde în cuvinte alese pentru ineditele clipe trăite.
Suntem îndemnaţi să ne urcăm în autoturismele cu care am venit pentru a poposi la Casa de Cultură ‘’Mihai Eminescu’’, condusă de energicul Adrian Zăinescu, unde ne aştepta de ceva timp o asistenţă numeroasă formată din copii, părinţi, cadre didactice, toate dirijate cu măiestrie de profesoara Geta Vitilă, directoarea Şcolii Gimnaziale ‘’Grigore Hagiu’’. Rând pe rând, urcă pe scenă ţâncii, dar şi elevii mai mari, fiecare aducând cântul, dansul, muzica. Se perindă prin faţa microfonului şi o parte dintre invitaţi, emoţionaţi de primirea care li s-a făcut. Generalul Tudor Asmza, confirmă parcă cele afirmate de noi: ‘’Este pentru prima dată când mă aflu aici şi mă simt minunat. Şi promit şi vă promit că de acum încolo, indiferent de problemele pe care le voi avea, aşa cum de altfel s-a întâmplat şi astăzi, am să vin aici la Târgu Bujor ca împreună să-l serbăm, să ni-l reamintim pe marele poet local Grigore Hagiu’’.
Următoarea haltă o facem chiar la Şcoala Gimnazială ‘’Grigore Hagiu’’, care îşi sărbătoreşte ziua odată cu aceea a patronului spiritual. Răspund prezent întreg colectivul didactic, dar şi micuţi costumaţi care chiar de la intrare oferă invitaţilor cadouri semnificative, între care revista BIOREVISTA-publicaţie şcoalră a membrilor Cercului ‘’Prietenii naturii’’, ediţia nr.15. Oaspeţii sunt poftiţi să viziteze şcoala şi nu lipsesc cuvintele de admiraţie vizavi de dotările ultramoderne ale Laboratorului de Ştiinţe ‘’Vasile Burlui’’, toate fiind donate cu generozitate de academicianul ieşean cu origine nu departe de aceste meleaguri. Ni se povesteşte şi despre implicarea şcolii în proiuecte internaţionale ERASMUS, cum a fost întâlnirea din a doua decadă a lunii aprilie din acest an privind mobilitatea din Spania de la Albox. Sunt în acest proiect cinci parteneri, alături de români fiind cei din Guyana Franceză, Italia, Spania şi Portugalia. Din sumarul revistei am reţinut portretul unui elev model, Ramona Veliche. Suntem poftiţi, la timp pentru că ni se făcuse foame, la o gustare şi un pahar de vin, brand Dealul Bujorului. Imediat se încinge şi un microrecital de muzică şi poezie semnat de Constantin Oancă. Mai recită cu patos din propriile creaţii Ilie Matei, Angela Stan, Coriolan Păunescu, Tănase Dănăilă, Tudor Amza, Rodica Iacomi-Tighici, Dan Vîţă, Mihaela Gudană şi, evident, Sterian Vicol.
A urmat la Biblioteca ‘’Grigore Hagiu’’ decernarea premiilor Festivalului din acest an. Pentru Premiul Cartea de Poezie a Anului au fost nominalitate şase volume: ‘’Poeme’’ de Jenică Drăgan, ‘’Memoria lui Femios IV’’ de Sterian Vicol, ‘’Arca-n vreme de mătase’’ de Valeriu Valegvi, ‘’Pasul fiarei ucise’’ de Virgil Costiuc, ‘’Pe tărâmuri lumeşti’’ de Ilie Matei şi ‘’Câmpia îşi revendică altarul’’ de Tudor Amza. Până la urmă, ultimele două cuceresc laurii atât de râvniţi, momentul fiind însoţit de cuvintele de mulţumire ale autorilor. Recitalul participanţilor rotunjeşte fericit o manifestare de tradiţie. Gândurile tuturor ni se îndreaptă spre metaforă-simbol al lui Grigore Hagiu, fantastica pădure, de fapt cetatea pădure. O lacrimă ni se strecoară pentru acest creator de veritabile simfonii poematice. Pe anul viitor!
A consemnat: prof. univ. asoc. Pompiliu COMŞA