DISTRIBUIȚI
 
15 minute de vrajă eminesciană. Priviţi şi ascultaţi cu atenţie realizarea unui modovean ce tânjeşte după ţara lui şi după Luceafăr! M.Caba
                     „Trăind în cercul vostru strâmt,
                        Norocul vă petrece,
                        Că eu în lumea mea mă sâmt
                        Nemuritor şi rece.”
 
                                     Inline image
Un basarabean stabilit în Canada a conceput în 3D un film animat al nemuritorului poem eminescian ,,Luceafărul”. VIDEO
VIDEO „Luceafărul“ lui Eminescu, convertit într-un film de animaţie unic. „Am lucrat ca un nebun la acest proiect“
Un tânăr basarabean în vârstă de 30 de ani a reușit să  transpună în film animat 3 D  inegalabilul poem „Luceafărul”,creaţie a   poetului nostru național Mihai Eminescu. 
Ion Cebotari,  originar din Nisporeni, Basarabia, stabilit acum în Canada, nu a dormit trei luni pentru a-și vedea visul, încercând să cuprindă toată subtilitatea și frumusețea celor 98 de strofe ale poemului eminescian.
Tânărul studiază ART SCENE en ANIMATION la Universitatea LAVAL din orașul Quebec.  Pe lângă cursurile de la facultate își găsește timp și de proiecte personale de felul acesta, care îi aduc o satisfacţie imensă.
„Luceafărul de Mihai Eminescu a fost pentru mine întotdeauna ceva mai mult decât o poezie. Am pătruns în esența poeziei și am lăsat imaginația să zboare, m-am dedicat 101% ca să redau exact toată subtilitatea strofelor.
Am trăit de unul singur toate etapele producerii unui film de animație de la Development, Pre-production, Production și Post production. Am acumulat o experiență enormă și am pus în practică metode de produceri noi, pe alocuri, unice”, a spus Ion Cebotari, pentru albasat.md.
Ion Cebotari a emigrat în Canada în 2015.Despărţirea de casă, de oamenii şi locurile dragi l-au afectat. „Pot să spun ferm că a fost una din cele mai dificile etape ale vieţii mele, dar nu tragice. Atunci am realizat că, dacă am făcut un efort mare şi mi-am schimbat viaţa, am schimbat ţara, modul de viaţă, trebuie să încep totul de la o foaie albă, am hotărât să-mi schimb şi domeniul.
Pentru că domeniul artistic a fost şi este prezent în viaţa mea ca o umbră  de zi cu zi, am decis să-mi schimb domeniul şi să-mi realizez visul meu mult aşteptat. Cel care nu-şi schimbă părerile şi nu-şi corectează greşelile, nu devine niciodată mai înţelept”.
 „Ţin legătura zilnic cu prietenii mei care au rămas acolo şi ştiu de la ei şi de pe internet ce se întâmplă acasă. Sunt categoric împotrivă ca literatura şi istoria statului să fie folosite în scopuri politice! Moldova e patria mea şi mă voi gândi întotdeauna cu drag la ea, dar dacă mergea într-o direcție corectă, nu plecau oameni din ţară cu sutele de mii”,a mai spus basarabeanul.
Ion îşi doreşte să se întoarcă acasă într-o bună zi: „Nu este zi să nu mă gândesc la casă. Sper că într-o zi mă voi întoarce şi voi crea de pe loc. Ca să ştie o lume întreagă că şi în spaţiul moldo-românesc sunt oameni care pot uimi o lume întreagă“.