DISTRIBUIȚI

Luni, 22 mai 2017, la Școala Gimnazială ”Mircea Eliade” din Satu Mare s-a derulat ultima etapă a unui proiect internațional de prevenire a absenteismului și abandonului școlar, concretizat printr-un concurs de statui vii și prin lansarea unei cărți cu tematica proiectului, fiind prezenți profesori, elevi și părinți de la școala gazdă, dar și reprezentanți ai diferitelor instituții, autorități locale și școli înscrise în proiect.
Parteneri sociali, autorități locale, elevi și dascăli prezenți
Proiectul de față a avut parte de o echipă generoasă de colaboratori. Astfel, din partea Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare a participat domnul profesor Nicu Miclăuș, inspector Aria Extracurriculare; Centrul Județean pentru Resurse și Asistență Educațională a fost reprezentat de doamna Aurelia Havrincea, pentru ca Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare să fie reprezentat de doamna subcomisar Felicia Hrihorișan. Au fost prezenți de asemenea elevi și profesori din unitățile de învățământ partenere, coordonați de: prof. Ioan Gozar, director la Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” din Satu Mare; prof. Anca Potra, director la Școala Gimnazială Doba, dar și de doamnele Alexandrina Pop – director și Delia Buzilă – director adjunct de la Colegiul Tehnic ”Elisa Zamfirescu” din Satu Mare, fiind prezent și domnul Anzik Arnold, vicepreședinte al Asociației Părinților A.S.O.P. Mircea Eliade. Asociația ”Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului” a fost reprezentată de părintele Tiberiu Vălean, activitatea fiind onorată și de prezența unor reprezentanți ai ”Organizației Caritas a Diecezei Romano – Catolice” și ”Serviciul de Ajutor Maltez”, ambele din Satu Mare.
Un alt punct forte din ”lista de invitați”, l-a reprezentat prezența în cadrul manifestărilor a unei delegații formate din elevi și profesori de la Școala Generală Bilingvă Maghiară – Engleză ”Móricz Zsigmond” din Mátészalka – Ungaria, parteneri activi din proiect.
Din istoricul proiectului
”Doamnă profesoară Rodica Manța … sunteți inițiatoarea proiectului … ce activități ați derulat pe parcurs?” ”Bună ziua și vă mulțumim că sunteți alături de noi. În data de 5 aprilie a.c., am derulat activitatea cu titlul, – ”Ai ales să fii părinte, atunci implică-te!” – având ca țintă conștientizarea părinților asupra rolului deținut în viața de familie și-n activitatea școlară a celor micuți. În continuare, pe 5 mai 2017 elevii noștri au prezentat piese de teatru în cadrul unui concurs; rolurile fiind jucate de elevi predispuși absenteismului sau abandonului școlar, activitate desfășurată în colaborare cu Teatrul de Nord din Satu Mare; iar astăzi, în sala festivă a școlii s-a desfășurat expoziția ”Statuile vii”, fiind lansată și o carte a proiectului, cuprinzând creații literare ale elevilor participanți din școlile partenere. De asemenea au fost organizate și activități cu tema ”Într-o zi voi decide eu!” – prin expoziții de desene, picturi, concurs de afișe cu tema „De ce am ales școala?”
O mare familie educațională în slujba copilului
”Bine ați revenit la școala noastră și îi salut pe această ocazie pe toți cititorii dumneavoastră. Mă numesc Mariana Sălăgean, directoarea școlii organizatoare, și împreună cu, colegul meu, domnul profesor și director adjunct al școlii, Gyokos Francisc, dar și cu toate cadrele didactice și elevii care s-au implicat în proiectul pe care azi îl finalizăm, dorim să mulțumim tuturor partenerilor noștri, pentru ajutorul dat în desfășurarea acțiunilor noastre; florăriei Bellis din Satu Mare pentru disponibilitatea în a ne sprijini în realizarea activităților noastre de-a lungul timpului … dar într-un chip deosebit, adresez un gând de recunoștință domnului Inspector General Călin Durla din cadrul Inspectoratului Școlar Satu Mare, pentru toată susținerea pe care ne-a acordat-o în realizarea proiectului de față. Noi astăzi am derulat ultima etapă de proiect, premiind și recompensând de asemenea cu diplome și cărți pe minunații elevi care și-au adus contribuția literară la alcătuirea cărții de proiect, prin alcătuirea de diferite eseuri și povestioare, în limba română și magiară, prin care și-au manifestat părerile privind necesitatea frecventării școlii și accederii pe drumul anevoios, dar frumos al educației.”
Colaborare educațională transfrontalieră
”Aș dori să spun și eu câteva cuvinte.” ”Vă rog domnule director.” ”Mă numesc Gyokos Francisc și sunt directorul adjunct al Școlii ”Mircea Eliade. Vreau să mulțumesc din suflet elevilor și profesorilor de la Școala Generală Bilingvă Maghiară – Engleză ”Móricz Zsigmond din Mátészalka – Ungaria, care au fost de-a lungul timpului parteneri activi din proiect, mulțumindu-le pentru implicare și colaborare. Am reușit de-a lungul timpului, să realizăm lucruri frumoase și benefice credem pentru ambele școli, sperând ca această colaborare să continue și pe viitor.”
”Statuile vii” trăite de elevi – spectacol de istorie și de cultură

”Aș dori acum să vă anunț câștigătorii concursului de statui vii. În primul rând vreau să precizez că fiecare elev participant a avut câte o prezentare de excepție a personajului pe care l-a jucat, juriul încercând să noteze cât s-a putut de obiectiv talentul, inspirația și imaginația fiecărui candidat.
Astfel, pe locul III s-au situat elevii Ciprian Popescu și Pamela Balazs de la Școala Gimnazială ”Mircea Eliade”, la egalitate de puncte cu eleva Bianca Frânghiu de la Colegiul Tehnic ”Elisa Zamfirescu” din Satu Mare; locul II a revenit elevului Oliver Balazs de la Colegiul Tehnic ”Elisa Zamfirescu”. Pentru ca locul I să fie adjudecat de elevul Kotra David de la școala gazdă. Țin să mulțumesc conducerii și elevilor de la Colegiul Tehnic ”Elisa Zamfirescu” din Satu Mare, pentru disponibilitatea de a asigura machiajul tuturor concurenților acestui concurs, dar publicațiilor ziarulrealitatea.ro, și Jurnalul Bucureștiului pentru popularizarea acțiunilor școlii noastre” … a subliniat doamna director Mariana Sălăgean.

Valeriu Ioan