DISTRIBUIȚI

Argentina este prima țară din lume care a aprobat, în premieră mondială, primul tip de soia cu toleranță la secetă. Anunțul a fost făcut în această săptămână de către guvernul de la Buenos Aires, iar mișcare plasează Argentina în grupul țărilor care își exprimă susținerea noilor culturi modificate genetic, alături de Brazilia, transmite agrointel.ro

Concurența pe piața biotehnologiilor este acerbă în America de Sud unde și Brazilia a anunțat că inovează agricultura cu un noi tip de cartof rezistent la un virus periculos – virusul Y al cartofului (PVY), considerat principala problemă a acestei culturi și care poate provoca pierderi de până la 80%. De altfel, Consiliul de Informații despre Biotehnologii din Brazilia a emis și un comunicat de presă referitor la noua soia tolerantă la secetă, salutând acest pas ca unul important pentru a răspunde provocării de a asigura hrana pentru o populație în creștere, prin intermediul unei tehnologii durabile.

„Este un eveniment atât tehnologic, cât și cu implicații economice și sociale“, a declarat Cristina Kirchner, președintele Argentinei, subliniind că mișcarea în sectorul agricol este una de mare importanță întrucât nou produs va avea un impact atât pentru activitatea fermierilor, cât și pentru exporturi.

Potrivit agenției oficiale de știri din Argentina – Telam, noua varietate a fost obținută în urma unui parteneriat public privat dintre Universidade Nacional do Litoral, unde a fost identificată gena, și compania Inder, care a încorporat tehnologia la soia. Astfel, rezultatul colaborării a fost un nou tip de soia care asigură producții ridicate chiar și în condiții de secetă.

Citeşte mai multe pe Agrointeligenţa.