DISTRIBUIȚI

Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat, luni, 1,051 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 46 de luni, la un randament mediu de 3,92% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României (BNR), informează Agerpres.
Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,860 miliarde de lei.

Marți, 26 noiembrie, este programată o licitație suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finanțelor Publice a planificat, în noiembrie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,11 miliarde de lei, din care 200 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,4 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligațiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 510 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Suma este mai mare cu 115 milioane de lei faţă de cea programată pentru luna octombrie şi va fi destinată refinanțării datoriei publice şi finanțării deficitului bugetului de stat.
Pe 21 noiembrie era programată o licitație pentru certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 200 de milioane de lei, pe o perioadă de 364 de zile. Data scadenței este la 25 noiembrie 2020.

De asemenea, Finanțele au programat şi opt emisiuni de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,4 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni (510 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 200 de milioane lei (două emisiuni), 400 de milioane de lei, 500 de milioane de lei (patru emisiuni) şi 600 de milioane lei.