DISTRIBUIȚI

Habanero este considerat unul dintre cei mai iuți ardei din lume crește și în România. Cine e gata sa guste din fructele care pe cât de mici sunt, pe atât de „atomice” se dovedesc a fi, are de unde să aleagă. Așadar, vorba că esențele tari se țin în sticle mici se poate aplica și în acest caz. Iad pentru unii, dezmăț culinar pentru alții. Ardeii iuți sunt condimentul preferat al românilor de generații întregi. „În țara noastră, speciile de ardei nu au fost studiate în profunzime. Oamenii le disting foarte greu și nu se cunoșteau nici efectele condițiilor extreme de mediu sau rezistența la boli. Așa că din 1996 , la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău(SCDL Buzău, nr.) am inițiat un program de cercetare, prin înființarea și îmbogățirea continuă a câmpului de colecție”, a povestit pentru Super-Hrana.ro, Dr. Ing. Costel Vînătoru, cercetător în cadrul instituției. Rezultatele au fost satisfăcătoare, mai ales că în cadrul acestui studiu cercetătorii buzoieni au reușit să aclimatizeze specii dintre cele mai iuți din lume, Habaneo, Jalapeno, Chilli sau Cayenne. Usturimea specifică ardeilor este dată de substanța numită capsicină, iar intensitatea acesteia se măsoară în unități scoville. Cel mai iute ardei din lume a înregistrat 2,20 milioane unități scoville, iar în România, cercetătorii buzoieni au obținut și un rezultat de 2,211 milioane unități scoville pe o linie din specia Habanero. Așadar, cel mai iute ardei din lume crește și la noi, atât în grădină cât și în ghiveci, în spații protejate peste iarnă. Sursa: super-hrana.ro