DISTRIBUIȚI

Considerat cel mai valoros, peştele de un miliard de dolari este una dintre cele mai ameninţate specii de pe Pământ. În judeţul Călăraşi există însă una dintre cele mai moderne ferme din UE de reproducere a sturionului sălbatic.

În ultimele trei decenii capturile de sturioni au scăzut cu peste 99% la nivel mondial, din cauza scăderilor severe ale populaţiilor de peşti. Acestea sunt concluziileunui nou raport realizat de WWF, numit “Salvând Sturionii”.

Cu toate că au trăit mai mult decât dinozaurii, spun specialiştii, în prezent, 23 din cele 27 de specii de sturioni şi peşti cu padelă sunt pe cale de dispariţie la nivel mondial, conform Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Sturionii sunt una dintre cele mai ameninţate specii de pe Pământ, patru dintre ele fiind considerate ca fiind posibil dispărute. Cu toate acestea, sturionii sunt speciali pentru valoarea lor extraordinară culturală, comercială şi ecologică.

În judeţul Călăraşi, în urmă cu doi ani a fost inaugurată cea mai mare staţie de reproducere a sturionilor sălbatici din Uniunea Europeană şi care a costat 5 milioane de euro. Investiţiile în staţia de reproducere a sturionilor, care a fost pusă în funcţiune în 2014, au început în urmă cu aproape zece ani, iar dacă iniţial capacitatea acesteia a fost de 200.000 de puieţi, în urma proiectului finanţat de UE capacitatea acesteia va ajunge la 500.000 de puieţi.

„ Am investit peste cinci milioane de euro în această staţie şi va fi cea mai mare investiţie din România şi, cu siguranţă, cea mai mare staţie de reproducere a sturionilor sălbatici din UE”, declara directorul societăţii, Robert Răduţă.

Firma din judeţul Călăraşi reprezintă o bază genetică pentru sturioni- cea mai valoroasă specie de peşte, care produce celebrele icre negre. În mai 2011, firma ultramodernă a devenit scena unui film realizat de National Geographic.

„Nimeni în Europa nu are atâţia moruni la un loc, aşa cum avem noi aici”, spunea mândru , la acea dată Robert Răduţă, proprietarul fermei.

Citeste mai mult pe adevarul.ro