DISTRIBUIȚI

teren agricol albaCetăţeni străini sau companii din afara ţării au cumpărat 1.200 de hectare de terenuri în judeţul Arad, de la intrarea în vigoare a Legii 17/2014, în aprilie anul trecut, reprezentând o treime din numărul tranzacţiilor, care au avut un preţ mediu de 6.000 de euro pe hectar în zona de câmpie.

Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Arad au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că numărul tranzacţiilor cu terenuri a crescut semnificativ de la începutul anului, fiind aproape egal cu cel din tot anul 2014, iar o explicaţie ar putea fi apariţia Legii 17/2014.

Anul trecut, au fost înregistrate la Direcţia pentru Agricultură 3.347 de dosare, iar între 1 ianuarie şi 15 martie au fost aproximativ 3.000.

În total, din aprilie 2014, de când a apărut Legea 17, au fost tranzacţionate 3.200 de hectare, iar străinii au achiziţionat 1.200 dintre acestea, respectiv mai mult de o treime.

”Putem spune că de la începutul acestui an a plouat cu tranzacţii. Am fost nevoiţi să suplimentăm personalul care se ocupă de avizele de vânzare, dar nici acum nu facem faţă cu nouă oameni. E greu de explicat acest interes crescut pentru vânzarea terenurilor. E posibil să fie efectul Legii 17/2014, care îi încurajează pe fermieri să lucreze suprafeţe mari, compacte, astfel că proprietarii vând şi cumpără pentru a se uni. E vorba atât de persoane fizice, cât şi de societăţi comerciale, români şi străini”, a declarat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin.

Autorităţile spun că un hectar în zona de deal a judeţului s-a vândut, în medie, cu 2.000 de euro, dar aceste tranzacţii au fost puţine, în timp ce în zona de câmpie preţul mediu a fost de 6.000 euro. Preţurile au ajuns, în unele situaţii, la aproape 10.000 de euro pe hectar. De exemplu, la Şimand, o companie a cumpărat, anul trecut, în jur de 300 de hectare, cu un preţ mediu de 9.800 de euro pe hectar, pământul din zonă fiind considerat foarte fertil. sursa: zf.ro