DISTRIBUIȚI

Bună dimineața Satu Mare! Bună dimineața România … bună să-ți fie inima Cfaime și mâinile neînarmate. Mulțumesc Afdame … după cum puteți observa stimați cititori noi, Afdam și Cfaim, corespondenți de politică internă și internațională ai Agenției de Știri – Tsev Dron Ed Atezag, milităm pentru pace … în redacție … și pentru liniște în lume. Într-o lume măcinată de conflicte și dezbinări la toate nivelurile, cu semeni care urmăresc zilnic curțile vecinilor ”poate, poate îi mai moare o capră” … într-un mapamond care țipă din ce în ce mai mult pe fracțiune de secundă: jos … dă-i … omoară … hoții și bandiții … asistăm se pare la jocuri în care adulți se încăpățânează să se certe la ”jocuri” gen Război și Pace. Nu de alta Afdame, dar săptămâna care tocmai a trecut a adus în atenția opiniei publice proteste care mai de care vocale și violente. Deschidem revista de presă săptămânală cu o știre publicată de Cotidianul cu titlul: ”Proteste cu zeci de mii de oameni în Franţa”, proteste organizate la un an de la începerea mandatului Președintelui Emmanuel Macron. ”Zeci de mii de persoane au ieşit în stradă, nemulţumite de politicile lui actualului preşedinte al Franţei”, oamenii scandând „Jos preşedintele bogaţilor!”, „Respingem lovitura de stat socială”, informațiile fiind preluate din publicaţia Le Point şi după postul France TV. Cu o participare de aproximativ 160 de mii de persoane, marşul de la Paris, s-a desfăşurat în zona dintre Piaţa Operei şi Piaţa Bastilia, fiind organizat de liderul partidului de extremă-stânga ”Franţa Nesupusă” Jean-Luc Mélenchon, clasat pe locul al patrulea ( cu 19,58% din voturi ) în scrutinul prezidenţial desfăşurat în Franţa anul trecut. El a cerut organizarea unei noi zile de mobilizare la sfârşitul lunii mai, afirmând că cităm: „Pe 26 mai, vom fi milioane de oameni, mareea umană care schimbă istoria!”, mitinguri similare având loc în orașele Toulouse, Bordeaux, Strasbourg şi Rennes. Aproximativ 2.000 de agenţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei au fost mobilizaţi pentru mitingul din Paris, iar cel puţin patru protestatari au fost reţinuţi pentru posesie de obiecte ilegale.
Proteste așteptate, dacă ținem cont de actuala criză economico – financiară prin care trece Franța, provocate și de marile mișcări sindicale din ultimul timp.
Ne mutăm din capitala Franței la Moscova, unde tot zilele au avut loc mișcări de protest similare; zeci de susţinători ai opozantului rus Aleksei Navalnîi fiind reţinuţi sâmbătă în Rusia în timpul unor manifestaţii organizate cu două zile înainte de învestirea lui Vladimir Putin pentru al patrulea mandat de preşedinte … însuși Navalnîi, care şi-a făcut apariţia în (Piaţa) Puşkinskaia fiind rapid reţinut (cfr. evz.ro). Principal opozant al lui Putin, Aleksei Navalnîi nu a putut să candideze la alegerile prezidenţiale din martie, fiind declarat neeligibil din cauza unei condamnări penale peste care planează suspiciunea fabricării și orchestrării dosarului de către Kremlin (cfr. agerpres.ro).
Dar să revenim în așa zisa Europă Occidentală … în Germania, unde s-a consumat un eveniment controversat pentru frăgezita democrație europeană, prin deschiderea unei expoziţii permanente dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea lui Karl Marx, (cfr. evz.ro). Inaugurarea acestei expoziții, petrecute sâmbătă dimineaţă în casa natală a celui care a scris „Capitalul” în oraşul Trier, a dat startul organizării și a altor 600 de evenimente – expoziţii, concerte, piese de teatru, conferinţe, evenimentul cheie petrecut la mijlocul zilei fiind controversata inaugurare a unei statui din bronz a gânditorului german, statuie înaltă de 5,5 metri şi oferită de China, ţară oficial comunistă.
De fapt, eu cred Afdame că aceste evenimente reprezintă ”Cireașa de pe Tort”, ele venind după ce în 21 aprilie, câteva sute de neo-nazişti s-au adunat în estul Germaniei pentru un festival rock organizat de extrema dreaptă, eveniment menit a celebra împlinirea a 129 de ani de la naşterea lui Adolf Hitler, cu toată opoziția a numeroşi oameni din zonă care au luat poziţie împotriva lor şi participând la un festival al păcii.
Avem de a face cu evenimente parcă zugrăvite într-un tablou nebulos și amenințător pentru actuala democrație aflată pe un ”pat de spital de campanie”, o targă a unei Uniuni Europene ce nu-și mai găsește identitatea în unitatea inițială, o targă cu mai multe viteze, care nu mai funcționează. O realitate în care Europa re-caută ”esențe tari”, droguri mai puternice … o Europă în declin.

Valeriu Ioan