DISTRIBUIȚI

Pe 10 februarie 2020, ca un fulger a trecut prin structurile Armatei Române vestea trecerii în neființă a generalului Lucian Culda. După momentele de uluire mi-au revenit în memorie câteva lecții de viață primite pe timpul când eram ofițer-student la Academia de Înalte Studii Militare și am căutat în biblioteca personală o amintire de suflet. În urmă cu 30 de ani am primit un dar din partea generalului Culda: „Geneza și devenirea cunoașterii” cu autograful „Colegului Pintilii Ionel. Cu stimă, Lucian Culda”. Ca o scurtă concluzie, în această lucrare, autorul expune o nouă teorie a cunoașterii și dezvăluie complexul proces de organizare internă a cunoașterii.
Membrii întregii comunității militare își exprimă profundul regret față de trecerea la cele veșnice a generalului de brigadă (rz.) prof. univ. dr. Lucian Culda, care timp de decenii a fost cadru didactic la instituții de învățământ militar şi titular al cursurilor „Teoria organizației” și „Managementul organizației militare”.
Profesorul Culda a susținut și girat devenirea academică a unor instituții militare, notorietatea și anvergura sa științifică a constituit argumente solide în procesul de autorizare și acreditare academică, instituțională.
A contribuit în mod substanțial la promovarea cunoașterii științifice în mediul universitar militar, cu merite incontestabile, printre altele, în investigarea și concretizarea situației oamenilor și organizărilor sociale în mediul militar, în fundamentarea științifică a procesului decizional, explicarea situațiilor limită și contracararea agresiunilor informaționale.
A îmbogățit patrimoniul bibliotecilor militare cu 12 titluri de volume de unic autor și altele în calitate de coordonator științific. S-a implicat direct în ridicarea nivelului științific al învăţământului militar, cu studenții și cadrele didactice, și a coordonat programele de studii doctorale în științe militare a numeroase cadre didactice.
De asemenea, profesorul Culda a fost director al primului contract de cercetare științifică al Academiei Forțelor Terestre cu tema ,,Cercetări teoretice şi experimentale privind leadershipul în organizaţia militară. Modelare pe structuri multinaţionale specifice NATO. Implicaţii de natură curriculară pentru formarea resursei umane”, în 2004-2005.
Va rămâne în memoria noastră ca un intelectual de mare clasă, un erudit, un om cu un orizont de cultură greu de atins, un militar demn, un pedagog de excepție – și totuși un om simplu, modest, decent!
La un an de la plecarea pe drumul fără de întoarcere, noi cei pe care ne-ați călăuzit în cariera militară și nu numai, ne dorim Domnule General de brigadă (rz.) profesor universitar doctor Lucian Culda ca Bunul Dumnezeu să vă Odihnească în Pace!

Ionel Pintilii