DISTRIBUIȚI

Vineri la sediul UAT Matca a avut loc o masă rotundă la care au participat Liviu Butunoi- președintele G.A.L.Tecuci Sud Est, Nelu Costea-primar comuna Matca, Liviu Condrache-primar comuna Drăgănești, Tașcă Georgică-viceprimar comuna Matca, consilieri locali, membri ai societății civile, mediul de afaceri, Viorel Bălan-consultant G.A.L., reprezentanți ai presei locale/județene. În cadrul întâlnirii a avut loc lansarea proiectului prin acțiuni de animare, consultare și informare pentru zona acoperită de GAL Tecuci Sud Est, acțiuni care au drept scop mediatizarea proiectului și conștientizarea necesității de colaborare între diverșii actori locali.
Pe baza tuturor informațiilor obținute în această primă etapă, se va trece la elaborarea Strategiei integrate de Dezvoltare, care va fi depusă pentru obținerea următoarei finanțări, aceea de implementare a Strategiei.
Primarul Nelu Costea s-a adresat mătcașilor prezenți la întâlnire, explicându-le ce înseamnă asocierea comunei cu alte localități în cadrul Gal-ului, ce implică accesarea de fonduri europene și avantajele acestei asocieri.
Nelu Costea: „Grupul de Acțiune Locala Tecuci Sud Est reprezintă o unitate între mai multe UAT-uri care nu doresc altceva decât să implementeze proiecte prin bani europeni. GAL Tecuci Sud Este este o asociație legal consituită prin care localitățile pot accesa fonduri europene și pot implementa proiecte. GAL-ul este focalizat pe comunele care fac parte din asociație, respectiv Matca, Drăgănești, Barcea, Munteni și Negrilești.
Unii dintre partenerii noștri, la început au fost poate neîncrezători că se poate implementa un proiect și că se pot accesa bani europeni meniți să fie utilizați pentru dezvoltarea localităților noastre, și acum le pare rău. Dar am demonstrat că se poate și nu rămâne decât să ne apucăm de treabă.
Partea frumoasă a lucrurilor și avantajul asocierii în GAL Tecuci Sud Est este că în perioada 2016-2020 se pot accesa bani europeni de peste 2 milioane de euro. Ca să acceseze aceste sume, pentru o primărie este foarte greu, dar prin GAL lucrurile decurg mult mai rapid, nu mai trecem prin zeci și zeci de trieri ale altor structuri ale Statului care nu de puține ori îți resping proiectele pentru că nu e un punct sau o virgulă puse acolo unde vor ei.
Fiecare comunitate, localitate și/sau primărie care fac parte din acest GAL își identifică problema sau problemele pe care le au sau identifică nevoile stringente existente, pentru a putea face proiecte care să satisfacă comunitatea pe termen lung. Noi gândim această strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung în ideea de a găsi o formă de dezvoltare și de implementare a unor proiecte în zona noastră, incluzând și mediul de afaceri privat. La noi la Matca, de exemplu, toată lumea bate monedă numai pe zona legumicolă dar putem dezvolta și altceva și mă refer aici la dezvoltarea agenților economici, la prosperarea mediului de afaceri. Și la noi se poate dezvolta o minifabrică de procesare pentru că ne producem singuri materia primă, legumele. Sau, dacă cineva dorește să facă aici în zonă ceva nou, ceva ce nu avem în comună, diferit de ceea ce avem , ca de exemplu o făbricuță de pantofi sau de orice altceva, prin Gal poate accesa bani europeni să facă acest lucru. Asta înseamnă dezvoltare, asta înseamnă locuri de muncă și de ce nu și un anume confort financiar. Este păcat să dăm cu piciorul la aceste fonduri europene care ne sunt puse la dispoziție.
Faptul că noi, legumicultorii am fost lipsiți de o astfel de asociere, ne-a dus și ne va duce la un colaps în vânzarea produselor, a legumelor, atât pe piața locală cât și pe cea națională. Sunt din ce în ce mai mulți care vin la noi în zonă să ne cumpere produsele iar noi nu avem capacitatea de a le oferi aceste produse la calitatea dorită și în mod constant. Iar ca să putem acoperi aceste deficite trebuie să investim. Și avem acum oportunitatea să accesăm fonduri europene pentru noi. Iar această poartă spre accesarea acestor bani ne-o deschide GAL Tecuci Sud Est, având oportunitatea de a face și altceva în comuna noastră, de a crea locuri de muncă, altele decât munca pământului și legumicultura”.
Liviu Butunoi, președinte GAL Tecuci Sud Est a punctat pe eficiența asocierii localității, pe nevoile și implicit pe avantajele accesării banilor europeni nerambursabili, făcând o paralelă între zona Ardealului unde au fost accesate fonduri europene și zona Moldovei unde noțiunea de „bani europeni nerambursabili” a rămas la stadiul de vorbe.
Liviu Butunoi: „GAL-ul este un parteneriat public privat așa cum v-a explicat și primarul Nelu Costea. În Gal Tecuci Sud Este parteneriatul este format din 36% sector public, 43% sector privat ceea ce este foarte important, 21% sector civil. Iată deci, că prin acest Gal se dă o mână de ajutor și agenților economici și persoanelor care doresc să acceseze fonduri europene și să se dezvolte în privat.
Ce se vrea prin această asociere? Se vrea o împletire a autorității publice locale cu oamenii de afaceri privați. Prin Gal reușim să simplificăm mult plimbarea hârtiilor de la Tecuci, la Galați, la Constanța și să ne atingem ținta finală: accesarea banilor europeni pentru a ne putea dezvolta. Ca un exemplu pozitiv avem zona Ardealului. Pe exercițiul financiar trecut au absorbit masiv fonduri europene ori acest lucru se vede cu ochiul liber. Zona Ardealului este una prosperă, pe când zona Moldovei este situată la nivelul cel mai sărac al României. 40% în zona montană a Ardealului se ocupau de agricultură și de creșterea animalelor. Au accesat fonduri europene iar în momentul de față economia din acea zonă a țării înflorește. În zona noastră, fiind o zonă preponderent legumicolă, agenții economici sau persoanele fizice vor dori să acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea acestor tipuri de activități
Grupul de acțiune locală (GAL) a fost construit în jurul comunei Matca, pilonul principal este comunitatea din Matca, cunoscută în zonă cu oameni gospodari și din acest motiv mi se pare firesc să aibă acces la fonduri europene. Desigur te poți dezvolta și altfel: iei bani împrumut de la bancă și plătești dobândă pentru ei. Dar este și această opțiune extrem de benefică, de a accesa prin GAL Tecuci Sud Est fonduri europene nerembursabile, bani pe care îi iei, îi investești și pe care nu trebuie să îi dai înapoi”.
Președintele GAL Tecuci Sud Est a subliniat că GAL-ul va acorda finanțări nerambursabile atât pentru administrațiile locale asociate, cât și pentru mediul economic și societatea civilă. „Finanțările se vor referi în principal la: Sprijin pentru dezvoltarea de întreprinderi mici și crearea de locuri de muncă; Tehnologia Informației și Comunicarii (TIC) în cadrul proiectelor de dezvoltare rurală (infrastructura IT în banda larga, acces TIC și facilitate online în zona GAL, creșterea nivelului de utilizare a tehnologiei informației la nivelul afacerilor); Sprijin pentru activități innovative în mediul rural; Sprijin pentru fermieri și procesatori pentru îmbunătățirea performanțelor economice prin proiecte inovatoare; Stimularea diversificării activităților non–agricole în zona GAL”.
Consultantul G.A.L.-ului, Viorel Bălan a explicat etapele care se vor derula pentru obținerea finanțărilor, invintând totodată la implicarea directă a populației în Stategia de Dezvoltare Locală.
Viorel Bălan- consultant: „La Matca au avut loc două acțiuni. Prima este startul de proiect, dat în comuna Matca după cum vedeți, pentru că sediul Asociației se află în comuna Matca. A doua activitate de astăzi este una de animare, care presupune mediatizarea proiectului. Este vorba de un proiect obținut prin fonduri europene nerambursabile 100% prin PNDR 2014-2020.
Ideea constiturii acestui GAL pe Axa LEADER a fost a domnului Liviu Butunoi împreună cu dl primar Nelu Costea, s-a întâmplat acum un an și jumătate. Pentru că au fost comune, cum este și Matca, care nu au fost parte dintr-o astfel de asociație și care nu a putut beneficia de astfel de fonduri. Pentru că așa au dorit unii. Avem acum oportunitatea de a accesa banii europeni pe PNDR 2016-2020 și iată că azi avem prima etapă. Prima etapă înseamnă bani pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală (SDL). În a doua etapă vom obține finanțarea pentru implementarea acestei strategii și asta înseamnă că Asociația se transformă în finanțator, va avea sesiuni de proiecte, și vor fi accesați bani pentru administrația publică locală, pentru sectorul economic și pentru societatea civilă. Urmează o altă etapă, finanțarea pentru organizare și funcționare, pentru Asociația trebuie să funcționeze cu oameni care întocmesc proiectele, care le mediatizează, pentru organizare animări, întâlniri și consultări prin care dvs sunteți ținuți la curent cu tot ce se întâmplă, cu stadiul proiectelor dvs.
Obiectivul general al acestui proiect este de a face ca „actorii” locali, adică societatea civilă și administrația publică locală să colaboreze cu scopul de a face un proiect comun, Strategie de Dezvoltare Locală integrată a zonei. Vă invit să veniți cu idei noi, cu ceea ce vă doriți. Aveți o idee de proiect, de afacere, veniți la noi și dezbatem împreună. Avem experiența realizării de proiecte, avem experiența implementării de proiecte, avem experiența în acesarea fondurilor europene. Dumneavoastră, societatea civilă, agenții economici și administrația locală trebuie să va implicați în mod activ pentru că doar așa, muncind împreună, ne putem dezvolta, ne putem crea o viață mai ușoară”.

Aida Zaharia

DISTRIBUIȚI
Articolul precedent5 DE ACTUALITATE
Articolul următor5 DE ACTUALITATE