DISTRIBUIȚI

Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Iaşi spun zilele acestea NU Discriminării Salariale. La începutul săptămânii, sindicaliştii de la Mediu au declarat oficial declanşarea conflictului de muncă, în contextul ordonanţei de urgenţă care oferă măriri salariale doar anumitor categorii bugetare. Angajaţii APM nu reprezintă singurul departament al aparatului bugetar care s-a arătat nemulţumit de deciziile guvernului.

Membrii Agenţiei pentru Protecţia Mediului reclamă discriminarea salarială, atât faţă de alte categorii bugetare, cât şi faţă de alte departamente din cadrul aceleiaşi instituţii. Astfel, angajaţii stucturii nou înfiinţate – Garda Forestieră, au salariile de trei, patru ori mai mari decât angajaţii Protecţiei Mediului. De asemenea, sindicatul APM Iaşi revendică acordarea tichetelor de masă şi a vouchere-lor de vacanţă. Acestea, deşi prevăzute în lege, nu au fost acordate anul acesta. Un alt deziderat este cel al realizării unei descentralizări reale, care să confere APM personalitate juridică şi să permită menţinerea atribuţiilor de luare a deciziilor, independent de administraţia publică locală.

Nemulţumiri sunt şi în rândul angajaţilor de la Finanţe din Iaşi care au protestat săptămâna aceasta. Ca urmare a protestelor spontane desfăşurate în direcţiile de finanţe din mai multe oraşe din ţară, Guvernul a hotărât să renunţe la majorări. Liderul sindical al angajaţilor Fiscului ieşean a susţinut că anularea majorării nu a fost cerută de finanţişti şi că salariaţii solicită în continuare o majorare a salariilor. Dacă cerinţele nu vor fi îndeplinite, sindicaliştii vor proceda la strângerea semnăturilor pentru declanşarea grevei generale.

Andrei Alecsa, Carmen Stanciu