DISTRIBUIȚI

Euro Vox Box
Intervenția președintelui Jean-Claude Juncker, la ceremonia de semnare a Declarației comune UE-NATO
Țin să salut această Declarație, chiar dacă într-un mod mai reținut, ea reprezentând un reper important în cadrul parteneriatului nostru. Documentul are la bază ceea ce am realizat deja împreună în ultimii doi ani și ne întărește angajamentele luate unii față de alții.

De la summitul NATO de la Varșovia, din 2016, unde am semnat cea mai recentă declarație comună, cooperarea noastră a devenit mereu mai puternică.

NATO și Uniunea Europeană sunt, în mod natural, parteneri. Este o chestiune de siguranță și de bun-simț. Avem 22 de membri comuni, iar aproape 95% din populația UE locuiește acum într-o țară-membră NATO. Împărtășim același angajament de a le oferi oamenilor mai multă siguranță și securitate.

Avem aceleași valori – NATO și UE – și același atașament față de libertate și democrație. Și, bineînțeles, avem de a face cu multe provocări și amenințări comune.

Așadar, niciodată nu a avut mai mult sens ca acum cooperarea noastră și modul în care ne completăm reciproc. Vreau să insist asupra cuvântului complementaritate – pentru că el este ceea ce definește parteneriatul nostru. Da, suntem autonomi, însă conlucrăm. Facem uneori lucrurile în mod diferit, dar ne asigurăm că există concordanță între activitățile noastre. Și, avem puncte forte diferite pe care le folosim însă pentru a ne ajuta reciproc.

Europa a decis să-și asume responsabilitatea pentru propria securitate. NATO reprezintă un element fundamental al acestei strategii și lucrăm la capacitate maximă pentru a pune în aplicare cele 74 de acțiuni comune care merg de la combaterea amenințărilor hibride și până la securitatea cibernetică, apărare și cercetare.

Acest parteneriat este piatra de temelie a întregii noastre strategii de securitate și apărare. Dar știm că trebuie și noi să depunem mai multe eforturi.

Am făcut o mulțime de progrese în ultimii ani, în special prin lansarea istorică a procedurii de cooperare structurată permanentă (PESCO), un fel de Frumoasă Adormită a Tratatului de la Lisabona, acum deosebit de trează!

Dar mai sunt multe de făcut. Și trebuie să începem cu investiții adecvate în propria noastră securitate și apărare.

Acesta este motivul pentru care, în cadrul noilor noastre propuneri bugetare, noi, Comisia, am propus creșterea cheltuielilor din domeniul apărării de 22 de ori, ele urmând să totalizeze 27,5 miliarde euro între 2021 și 2027.

Astfel, Fondul european de apărare și Fondul pentru securitate internă ar urma să dispună de mijloacele necesare pentru a ne proteja de diferite amenințări și a investi în cercetare și capacități strategice.

De asemenea, dorim să avansăm în ce privește mobilitatea militară – o altă parte esențială a cooperării noastre cu NATO.

Toate acestea reprezintă spiritul parteneriatului nostru, precum și încrederea pe care o avem unii în alții. Știu că acesta este mesajul care va fi transmis în mod clar la summitul NATO.

Având în vedere lumea de azi, Europa trebuie să continue să facă mai mult pentru a se apăra, în paralel cu aprofundarea parteneriatului cu NATO. Cetățenii noștri sunt, pur și simplu, mult mai în siguranță dacă lucrăm împreună. Acesta este, pe scurt, scopul Declarației comune.

Pagina de Facebook a președintelui Jean-Claude Juncker

Contul de Twitter al președintelui Jean-Claude Juncker