DISTRIBUIȚI

Ion Luca Caragiale
Ion Luca Caragiale

Luca, nume raspandit in toata Europa, provine de la numele personal grecesc Lukas. In calendarul ortodox, pe 18 octombrie este sarbatorit Sfantul Apostol si Evanghelist Luca. In cultura romana, personalitatea cea mai cunoscuta cu acest nume este, fara indoiala, Ion Luca Caragiale. Anul acesta s-au implinit 160 de ani de la nastere si 100 de ani de la trecerea in eternitate a maestrului neintrecut al dramaturgiei romanesti. Autorul Momentelor si schitelor, al nuvelelor Kir Ianulea, Pacat si O faclie de Paste s-a nascut la 30 ianuarie 1852, in satul Haimanale (azi Caragiale), din judetul Prahova. Primii ani de scoala i-a parcurs la Ploiesti, apoi s-a mutat cu familia la Bucuresti, unde a urmat, la Conservator, cursul de mimica si declamatie sustinut de Costache Caragiali, unul din unchii sai, autor dramatic si actor.

A fost mai intai sufleur si copist la Teatrul National din Bucuresti, apoi a debutat in cariera de gazetar, la revista Ghimpele. A fost, pe rand, redactor al ziarului Claponul si colaborator la Timpul, unde i-a avut colegi pe Eminescu si Slavici. Prima sa piesa de teatru, O noapte furtunoasa, a avut premiera pe 18 ianuarie 1879, pe scena Nationalului bucurestean. A fost urmata de capodopera O scrisoare pierduta (premiera in 1884) si de D’ale carnavalului (premiera in 1885). Succesul ca dramaturg i-a adus lui Caragiale numirea ca Director al Teatrelor. Atacat mereu de adversari, respins de la Premiul Academiei, Caragiale s-a stabilit cu familia la Berlin, unde s-a stins din viata pe 9 iunie 1912. Este inmormantat in cimitirul Bellu, nu departe de Eminescu.
Sfantul Luca aratand icoana Fecioarei Maria, tablou de Giovanni Francesco Barbieri, zis Guercino
Sfantul Luca aratand icoana Fecioarei Maria, tablou de Giovanni Francesco Barbieri, zis Guercino

Pe 18 octombrie, Biserica Ortodoxa il cinsteste pe Sfantul Apostol si Evanghelist Luca, autorul celei de-a treia Evanghelii si al Faptelor Apostolilor. Sfantul Luca s-a nascut in Antiohia Siriei. A primit o educatie aleasa si a devenit medic. Era un bun cunoscator al filosofiei, dar si un talentat artist plastic. I-a fost aproape Mantuitorului Iisus Hristos in timpul activitatii Sale pamantesti, momentul care l-a marcat profund pentru tot restul vietii fiind cel al intalnirii cu Iisus Hristos dupa Inviere, in timp ce calatorea cu prietenul sau Cleopa spre Emaus, moment relatat in Evanghelia scrisa de el (Luca 24, 13-35).
Dupa Pogorarea Sfantului Duh, Luca l-a urmat pe Sfantul Apostol Pavel in calatoriile sale misionare si a continuat activitatea de propovaduire a Apostolului neamurilor in Imperiul Roman. In Epistola sa catre Coloseni, Sfantul Pavel il numeste pe Luca doctorul iubit (Col. 4, 14). Pe langa cele doua carti din cuprinsul Noului Testament, Sfantul Apostol si Evanghelist Luca a lasat mostenire posteritatii primele icoane crestine, el fiind considerat, de altfel, fondatorul iconografiei crestine. Traditia il consemneaza pe Sfantul Luca drept primul autor al icoanelor de tipul Indrumatoarea (Hodighitria) ale Maicii Domnului. Prima icoana de acest tip se spune ca a fost zugravita de Sfantul Apostol Luca inca din timpul vietii pamantesti a Maicii Domnului si ca ar fi fost binecuvantata de insasi Preasfanta Fecioara Maria.

Etimologie
Numele Luca este de origine greaca (Lukas). Pentru ca in greaca majoritatea numelor terminate in -as sunt forme diminutivale, specialistii apropie numele Lukas de Lukios (cu echivalentul latin Lucius) sau Lukanos. In vechi manuscrise ale Vulgatei, numele Evanghelistului Luca este redat prin Lucanus, nume care indica provenienta purtatorului – din Lucania, provincie din sudul Italiei. Numele nu are o etimologie sigura. Poate fi pus in legatura si cu toponimul Lucca (oras din Toscana), dar si cu latinescul lux – lumina si cu grecescul leukos – alb, cuvant a carui semnificatie initiala ar fi fost blond sau rasaritean. Numele Luca poate proveni si de la verbul latin lucere – a straluci, dar care inseamna si a se lumina de ziua. In Roma Antica, primeau acest nume copiii nascuti la rasaritul soarelui. Prima atestare a numelui apare in Eneida lui Vergiliu.

Derivate de la prenumele Luca:
Lucas, Luc

Personalitati cu numele Luca sau cu nume derivate:
Luca Arbore (secolele XV-XVI) – ctitorul Manastirii Arbore (judetul Suceava), Luca Stroici (secolele XVI-XVII) – boier si carturar roman, mare logofat al Moldovei, Ion Luca Caragiale (1852-1912)
Luca della Robbia (1399/1400-1432), Luca Signorelli (1445-1523), Lucas Cranach cel Batran (1472-1553), Luc Besson (n. 1959)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Luca:
Directi, sinceri, hotarati, chiar autoritari, despre cei numiti Luca se crede, in general, ca sunt organizatori innascuti. Desi rezervati, prudenti si uneori sceptici, se pare ca sunt persoane fermecatoare, rafinate. Meticulosi si perfectionisti, cei cu numele Luca pot avea inclinatii pentru stiintele exacte, pentru domeniul imobiliar, dar si pentru profesii mai creative, cum este cea de designer de interior. (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!