DISTRIBUIȚI

Eram prieten de ani buni. Nu numai de gazetărie, ci și de suferință. Aveam amândoi diabet. De câte ori ne întâlneam, mai ales prin Piața Centrală, îmi dădea sfaturi ce să fac și cum, să amân moartea. Avea locuri preferate unde-i plăcea să stea, mai ales la Octav la Panoramic, ori să mănânce mici la o terasă de la Lacu Sărat. Făcuse o fixație pentru ambele locații. De câte ori deschidea gura, își uimea interlocutorul prin bagajul impresionant de informații pe care-l stăpânea. La radio sau televiziune își lăsa asistența cu gura căscată. Cochetase și cu politica, dar succesul nu i-a surâs totdeauna. A creat din javre monștri care au dirijat averi, dându-i apoi ignore fără nici o remușcare. Era atipic în tot ce făcea, de aceeea ‘’Buba Dulce’’ a lui Nicu Gălățanu n-a prins la o societate împânzită de comunism și imbecilitate. Sprijinindu-se în umbra Alinei, personaj parcă inventat de el pentru El, a cucerit varii medii: managerial, didactic, dar mai ales gazetăresc. Continui să apreciez că era mintea cea mai proaspătă să conducă principalul cotidian gălățean. Dar nimeni din domeniu n-are nevoie de certe valori. Se refugiase în mediul on-line, de unde percuta ghiulele scurte din genuri diferite. Riscai să pierzi prin KO dacă îi dădeai, Doamne ferește, replică.
Îi plăcea, ca oricărui brăilean de viță, Dunărea. Visa un Muzeu al Navigației de pe bătrânul fluviu, undeva într-o clădire din port care-și așteaptă încă visătorii. Crea senzația că și Papa Francisc a venit în Grădina Maicii Domnului să-l întâlnească. Prea știa să pritocească viitorul. La subita trecere către Domnul și-a luat cu el speranțele, trecându-le printr-un AVC la care n-a rezistat. Cu multe bălbâieli și organizarea funeraliilor, pline de gropari veseli, puși pe glume idioate, desfășurate la sfârșitul lui. Indivizii se întrebau, printre pomeni primite inutil de la mireni naivi, cum o să-i bage sicriul în groapă, vecină cu cea pentru un comunist ntoriu gălățean, datorită presupusei dimensiuni agabaritice. Printre râgâituri datorate consumul de bere de la chioșcul de vizavi de cimitirul Coca-Cola, populând perimetrul de la singurul canal de apă de la intrarea în acest obiectiv, admirau fofoloancele bătrânelor trecute să se răcorească. Vorbeau neaoș, primitiv, spre hazul țiganului pus să rupă bilete pentru autoturisme și a țigăncilor în salopete care, Doamne ferește, să pună mâna pe vreo mătură să împrăștie băltoacele. Urmăreau doar creștineasca haltă a cortegiilor pentru a culege bănuții aruncați pe jos.
Dacă ar fi fost un interlop tatuat, Mao ar fi sosit pe ultimul drum cu o mulțime de imbecili în spate. Suntem doar România țigănită. Dar cum impricinatul era un intelectual sadea, o minte cum Galațiul n-a mai avut parte și nici nu va mai avea multă vreme, vreo 30 de rătăciți îi însoțșeau sicriul închis, de la început până la sfârșit. Erau, printre alții, rectorul Andy Pușcă, Marian Filimon de la Patronate, controversatul general Constantin Ene, teleastul Aurel Stancu. Lipseau enorm de mulți pe care Mao i-a ajutat să se limpezească și să urce treptele îmbogățirii. Câteva cuvinte, altele decât cele cu care-mi prefațase ultimul meu volum de editoriale, spuse de un oarecare, m-au cutremurat: ’’Cătă a fost omorât de prieteniile false’’. Lumânarea mi s-a stins brusc, iar pumnul de țărână aruncat în groapă, parcă n-a mai avut sens. Am refuzat invitația la pomana de la Potcoava și am plecat la o bodegă sordidă de cartier să mă îmbăt singur. Așa am aflat că-l voi urma curând pe prietenul meu, posibil numai al meu, CĂTĂLIN POALELUNGI. Poate punem de-o gazetă adevărată, așa cum ar fi trebuit să aibă Galațiul demult. În viața reală, cine ar fi avut interes s-o facă, mai ales că avem alegeri din patru în patru ani? Tu-vă muma-n cur!
Cu plecăciune, Pompiliu Comșa