DISTRIBUIȚI

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi vă aşteaptă sâmbătă, 21 mai 2016, în intervalul orar 1800-0130, să sărbătorim Noaptea Europeană a Muzeelor.

În NOAPTEA în care muzeele amintesc cât de importantă este cultura, publicul gălăţean este invitat la un maraton expozițional vizitând secţiile Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, din municipiul Galaţi:

– SECŢIA „ISTORIE”, STR. DOMNEASCĂ, NR. 25, GALAȚI găzduiește periodic, expoziții temporare cu tematici variate – invitaţii incitante pentru vizitatorii din categorii socio-profesionale diverse.

UNIFORME ROMÂNEȘTI DE GENERAL (1930-2016), vernisaj, ora 1900
Aici, gălăţenii vor putea admira o expoziţie inedită și captivantă „UNIFORME ROMÂNEȘTI DE GENERAL (1930-2016)” realizată în parteneriat cu Ștefan-Marius Diaconu (Brăila), Eliodor Tanislav (București), Ioan Chiș (București), Viorel Zaharia (Galați), Ionel Celmare (Focșani).
La eveniment vor participa și membrii de la Asociația Tradiția Militară.

– MUZEUL „CASA COLECŢIILOR”, STR. EROILOR, NR. 64, GALAŢI
Rămasă în conștiința gălățenilor sub denumirea de Farmacia Ținc, Muzeul Casa Colecțiilor a fost construit între 1899-1900 şi s-a impus în peisajul arhitectural al orașului Galați – specific începutului de secol XX – prin elemente stilistice definitorii, având ca destinaţie iniţială o farmacie şi locuinţa farmacistului Constantin Ţinc.
Astăzi, acest edificiu, situat la intersecţia străzilor Traian, Eroilor şi Dr. Carnabel găzduiește expozițiile:

AMBIENT INTERIOR GĂLĂŢEAN – SFÂRŞITUL SECOLULUI AL XIX-LEA – ÎNCEPUTUL SECOLULUI XX
Atmosfera ambientală specifică unui anumit stil de viaţă, din Galaţii sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, permite perceperea unor repere interesante ale unui univers cotidian citadin cu un farmec aparte, în epocă. Din aceste considerente, s-a concretizat ideea reconstituirii unui salon de epocă, similar celui ce a existat, în trecut, în imobilul acesta, precum şi a unor mini cadre ambientale relevante pentru diverse aspecte ale vieţii de zi cu zi a locuitorilor unei astfel de case.

RESTITUIRI MAKŞAY
Makşay reprezintă un nume important al artei fotografice gălăţene pentru sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea. Tată şi fiu, George şi Jean Makşay au fost martori oculari ai unor momente importante ale istoriei locale şi naţionale, imortalizate în imagini deosebit de expresive – adevărate documente ale epocii. Aparatura foto, obiecte specifice tehnicii fotografice din epocă, documente personale şi fotografii ce provin de la renumitul atelier Makşay, sugerează aspecte ale tehnicii şi artei fotografice şi invită la o plimbare imaginară prin Galaţii epocii.

SMARANDA BRĂESCU – REGINA AERULUI
De numele Smarandei Brăescu se leagă începuturile paraşutismului românesc. Performanţele sale au făcut ca talentata româncă să ducă numele ţării sale cu mândrie peste hotare, ecouri ale acestor realizări înregistrându-se în presa naţională şi internaţională. Expoziţia cuprinde fotografii cu şi despre Smaranda Braescu, precum şi obiecte care au aparţinut cunoscutei paraşutiste. Alături de medaliile şi decoraţiile primite de-a lungul carierei sale este expus şi costumul popular care a făcut înconjurul lumii, fiind purtat cu mândrie de Smaranda Brăescu la majoritatea evenimentelor la care a participat.

DE PAŞTE, ÎN GALAŢII DE ALTĂDATĂ
Ospitalitatea românilor a fost recunoscută, ca atare, de-a lungul secolelor. De sărbători, românii îşi întâmpină, dintotdeauna, musafirii cu voie bună şi bucate specifice. Gălăţenii, ca toţi românii de altfel, ştiau să-şi facă plăcute sărbătorile, inclusiv pe cele pascale (cu tradiţionalele ouă roşii şi cozonacul ce impresionau pe străini), alături de cei dragi. În spiritul acestei tradiţii, vizitatorii care vor trece pragul Muzeului „Casa Colecţiilor”, vor fi invitaţi să păşească DE PAŞTE, ÎN GALAŢII DE ALTĂDATĂ, în Salonul de la etajul 1, dominat de atmosfera festivă, ca-n timpul Belle-Époque.

FILATELIA ROMÂNEASCĂ ÎNTRE MODERNITATE ŞI CONTEMPORANEITATE
Muzeul gălăţean deţine peste 6700 de bunuri filatelice (mărci poştale, coliţe, plicuri poştale, blocuri filatelice, emisiuni de prima zi, etc.) care se constituie într-o atractivă colecţie ce poate fi vizionată de publicul gălăţean. Expoziţia prezintă cele mai relevante emisiuni din secolele XIX-XX emise de către Poşta Română şi Romfilatelia.

OLEG FULGA – ARMONII DE PRIMĂVARĂ, vernisaj, ora 2030
Expoziția cuprinde pandantive metalo-ceramice lucrate în laboratorul de specialitate al creatorului OLEG FULGA care a folosit lacuri, emailuri şi coloranţi naturali şi sintetici.
„În 2012 am expus pentru prima oară ARMONIILE DE PRIMĂVARĂ. De atunci, am plecat cu „arta în dinţi” prin ţară şi am încercat să demonstrez şi să arăt oamenilor că arta poate îmbrăca mai multe forme, unele mai inedite decât celelalte. Tehnica dentară şi materialele dentare, în mod deosebit ceramica înfrumuseţează nu numai chipurile oamenilor ci şi sufletele lor.
Această nouă expoziţie, a treia la Galaţi şi a şasea din circuit, continuă ceea ce am început acum 5 ani şi sper să aducă aceeaşi bucurie.
A fost creată din suflet, cu bucurie şi pentru bucuria sufletelor.” (Oleg Fulga)

ISTORIA BIROULUI FEDERAL DE INVESTIGAŢII, vernisaj, ora 2100
Expoziţia foto-documentară realizată în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa – Muzeul Poliţiei Române şi Asociaţia Galaţi, oraşul meu, oferă gălăţenilor prilejul de a face o incursiune în istoria captivantă a Biroului Federal de Investigaţii (FBI) din 1908 până în prezent și de a cunoaște directorii și sediile FBI de-a lungul timpului, evoluția tehnicii folosită de agenții FBI în rezolvarea cazurilor și cazuri celebre.

– MUZEUL „CASA CUZA VODĂ” (STR. AL. I. CUZA, NR. 80, GALAŢI) reprezintă un reper istoric important atât pe plan local, cât și național.

Aici, expoziția de bază „AMBIENT MONDEN ROMÂNESC – A DOUA JUMĂTATE A SECOLULUI AL XIX-LEA – PRIMA JUMĂTATE A SECOLULUI XX” recrează atmosfera ambientală a saloanelor mondene din a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea. Într-o astfel de atmosferă s-a creat un cadru propice unor manifestări, devenite tradiţionale, ce amintesc de seratele culturale de altădată, ce impun o normalitate citadină, de rang european.

O altă expoziţie la fel de interesantă este cea dedicată împlinirii a 150 de ani de la preluarea tronului României de către Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen: „ÎNTRE DATORIE ŞI DESTIN. DINASTIA REGALĂ A ROMÂNIEI”. Expoziţia reflectă momente semnificative din istoria Casei Regale a României, prin intermediul fotografiilor, medaliilor şi obiectelor de epocă, provenite din patrimoniul muzeului nostru şi din colecţiile particulare de ziare, reviste, cărţi poştale şi fotografii ale domnilor Cezar Amariei şi Iulian Panait.

De asemenea, la Muzeul „Casa Cuza Vodă”, gălăţenii vor putea admira în luna mai, Exponatul lunii, un bun muzeistic cu valoare deosebită din patrimoniul instituţiei: „TEZAURUL MEDIEVAL DESCOPERIT LA ŞENDRENI, JUD. GALAȚI”.
Tezaurul din obiecte de podoabă confecţionate din argint a fost descoperit în anii 1938-1939, cu prilejul lucrărilor agricole de pe teritoriul comunei Şendreni. Datat în cea de a doua jumătate a secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, tezaurul cuprinde un număr de 14 piese, diferite ca formă şi mărime, lucrate cu multă îndemânare şi simţ estetic, ornamentate cu filigran, încrustaţii de sticle albastre, verzi şi protuberanţe piramidale, alcătuite din granule sferice.

Intrarea este LIBERĂ.

Biroul Relaţii publice,
Nicoleta Gheorghe