DISTRIBUIȚI

Oancea Sergiu
Din campanie
M-am uitat si eu, ca multi dintre galateni, la cateva emisiuni electorale in care erau invitate persoane ce candidau pentru un post de consilier local in cadrul Consiliului local al Municipiului Galati. Afirm fara pic de cinism ca multi dintre cei care vorbeau fie despre proiectele partidului din care fac parte fie despre proiectele pe care ei insisi le vor initia si urmari a fi aprobate, in realitate nu cunosc atributiile unui consilier local si ceea ce poate face, in concret, o persoana aleasa in aceasta functie. Unii promiteau ca o sa se ude copacii, sa-i fertilizeze si sa-i toaleteze (activitate ce tine de o societate numita Gospodarire Urbana), altii promiteau ca se va face curatenie in oras si ca nu vor mai exista caini maidanezi (activitati ce tin de o societate numita Ecosal), altii ca vor atrage investitori si le vor oferi facilitati in scopul general clamat ca acest oras sa devina o zona atractiva pentru investitii majore – ceea ce e evident, din nou, ca n-o pot face singuri ci numai cu spijinul unei majoritati consistente in cadrul Consiliului local. Iar cei mai multi promiteau ca vor atrage de urgenta acele fonduri europene cu care vor rezolva problemele stringente ale orasului… Asta uitand (sper eu) ca exista o directie specializata in cadrul Primariei Galati si ca nu consilierul local atrage fondurile ci doar voteaza cu privire la aprobarea sau nu a proiectului ce se doreste a fi realizat cu fondurile atrase. Si, cu privire la cealalta pasare Phoenix, zona metropolitana Galati – Braila: evident ca… suna bine si ar exista enorme beneficii pentru comunitatea locala daca se va realiza dar, din pacate, si aceasta promisiune este asemanatoare celei de-a construi un aeroport intre Galati si Braila in urmatorii 4 ani. Pentru ca, pur si simplu, acest deziderat nu poate fi realizat de catre un consilier local sau de catre un partid. De ce? Pentru ca zonele metropolitane sunt structuri independente, iar o astfel de asociere se poate realiza numai cu acordul tuturor consiliilor locale ale unitatilor administrativ-teritoriale care intra in asociere si numai prin consultarea populatiei cu privire la planurile de dezvoltare a regiunii. Avem un astfel de plan? Ca sa nu mai vorbim de bugetul unei asemenea asocieri care ar trebui supus aprobarii acelorasi autoritati locale din fiecare unitate administrativ teritoriala… Cred ca este evident ca o astfel de nevoie reala a comunitatii, pentru a fi pusa in practica, are nevoie de girul politic al tuturor partidelor implicate in administrarea locala, pentru ca nu putem nici noi fara braileni si nici ei fara noi.
E prea multa demagogie. Mult prea multa si, ce e mai grav, aceasta vine pe fondul unei evidente lipse de cunostinta a candidatilor cu privire la atributiile ce le revin. Acestea fiind spuse, as vrea sa explic ce ar putea face, concret, un consilier local si ce atributii are in privinta celor mai sus aratate:
In primul rand, din punctul meu de vedere, un consilier local trebuie sa se aplece asupra problemelor urgente ale comunitatii si sa propuna proiecte spre aprobarea consiliului local prin care sa rezolve aceste probleme, nu sa afirme ca va realiza utopii juridice. A nu se intelege ca eu, la randul meu, nu visez la asemenea proiecte mari, dar, realistic vorbind, odata ce neglijezi baza, lucrurile realizabile, imi vine greu sa cred ca, deodata, ajunsi in Consiliul Local, X sau Y vor invarti un inel fermecat si lucrurile se vor aseza, ca prin minune, asa cum au promis in campanie. Un consilier local poate influenta si chiar cenzura modul in care sunt promovate precum si continutul proiectelor de modernizare a principalelor artere de circulatie, a interioarelor cartierelor, a gradinitelor si scolilor, reducerea birocratiei (nu mai vreau dosare cu sina in Primarie si randuri diferite la taxe si la depus, nu mai vreau dungi desenate pe asfalt despre care sa ni se spunea ca sunt piste de biciclete, nu mai vreau cabluri pe stalpi, nu mai vreau asfalt spart din nou dupa predarea lucrarii, nu mai vreau locuri de joaca in paragina in curtea gradinitelor si scolilor, nu mai vreau sa fac slalom printre masini in centrul istoric al orasului, nu mai vreau sa nu se ude copacii care se usuca si sa se dea vina pe… componenta solului, dar nici nu afirm ca voi incepe sa-i ud eu, dar vreau acces la terenurile de sport aflate in curtea scolilor si gradinitelor dupa terminarea programului, vreau parcuri, vreau curatenie, vreau politie pe strazi si sanctiuni celor care incalca legea si vreau, mai ales, o strategie in privinta directiei in care trebuie s-o ia Galatiul). Pentru ca, din afara …arcului politic, de unde vin si eu, aceasta e vazuta ca fiind principala problema: orasul nu are o strategie, strategie care sa atraga sperantele, energia si munca noastra, a celor care traim aici. Preocuparea principala a unui consilier local ar trebui sa fie ca toate proiectele initiate sa fie construite cu respectarea principiului cheltuirii eficiente a banului public, ca toate proiectele initiate si supuse aprobarii consiliului local sa aduca un plus concret, real, comunitatii locale.
Cat despre marile proiecte: modernizarea parcului auto de transport in comun, apa curenta in toate cartierele, retea de gaze in toate cartierele (inclusiv Filesti), sistematizare, deblocarea Parcului Industrial… este evident ca voi vota in sensul realizarii acestora daca sunt intocmite in conformitate cu prevederile legale si daca respecta normele si directivele nationale si europene. Si mai pot spune un lucru: cu siguranta voi aduce la cunostinta publicului ordinea de zi a fiecarei sedinte de Consiliu local, aplicat, pe fiecare problema, pentru ca locuitorii acestei urbe sa aiba cunostinta de planurile alesilor si de investitiile ce se preconizeaza a fi facute din bugetul local. Dar nu la nivelul sec al unui comunicat oficial, ci la nivelul explicatiilor care se impun a fi aduse.
In final, indiferent ca voi fi ales sau nu, va rog sa tineti cont de faptul ca trebuie alesi oameni competenti care sa poate influenta hotararile ce vizeaza comunitatea locala, care sa cunoasca si administratie si, mai ales, care sa nu vada in postul de consilier o reusita personala ci o sarcina de indeplinit.
Material de campanie electorală la comanda PRO ROMÂNIA,Filiala Galați, cod MFC 21200010 Candidat MARIUS STAN pentru primăria Municipiului Galați