DISTRIBUIȚI

Numele Matei, sarbatorit in 16 noiembrie, este raspandit in toata Europa, fiind, la origine, un vechi nume ebraic, cunoscut din textele evanghelice ale Noului Testament. Printre cele mai importante personalitati cu acest nume, din cultura romana, se numara si Mateiu Caragiale, fiul lui Ion Luca Caragiale. Nascut pe 25 martie 1885, la Bucuresti, Mateiu Caragiale a fost prozator, poet si istoric al heraldicii, fiind cunoscut mai ales pentru romanul Craii de Curtea Veche, publicat in 1929, ecranizat de Mircea Veroiu in 1995. Inainte de casatoria cu Alexandrina Burelly, Ion Luca Caragiale a avut o legatura cu Maria Constantinescu, in urma careia s-a nascut Mateiu, recunoscut si crescut de marele dramaturg.

Inca din adolescenta, Mateiu Caragiale a facut o pasiune pentru heraldica si genealogie, cautandu-si stramosi ilustri. Dupa studiile la Colegiul Sfantul Gheorghe, Mateiu pleaca impreuna cu familia tatalui sau la Berlin, intentionand sa urmeze Facultatea de Drept. Atras mai mult de viata boema a artistilor din epoca, Mateiu renunta la studiile superioare, in 1908. Scrie poezii si schiteaza, in 1911, Craii de Curtea Veche. Dupa decesul lui Ion Luca Caragiale (1912), se casatoreste cu Marica Sion (fiica scriitorului George Sion), mult mai in varsta decat el, devenind, astfel, proprietarul unei mosii la Sion (Fundulea). La conacul sau avea sa arboreze si propriul steag cu blazon, inspirat din blazonul nobiliar al familiei de aristocrati din care se credea descendent. Mateiu Caragiale s-a stins din viata pe 7 ianuarie 1936, lasand neterminat romanul Sub pecetea tainei.
Sfantul Matei Evanghelistul si ingerul, tablou de Guido Reni
Sfantul Matei Evanghelistul si ingerul, tablou de Guido Reni

In Biblie exista referinte la doua personaje cu numele Matei, diferentiate in versiunea greaca a Sfintei Scripturi. Una dintre ele este Maththias, apostol si martir in Iudeea. Cealalta persoana este Mathathaios sau Matthaios, cunoscut ca Sfantul Apostol si Evanghelist Matei, autorul primei dintre cele patru Sfinte Evanghelii cuprinse in Noul Testament. Chiar din aceasta Sfanta Evanghelie aflam ca Matei era originar din Capernaum si ca, inainte de a ajunge ucenic al Mantuitorului, fusese vames (colector de taxe in favoarea romanilor) si se numea Levi. Potrivit traditiei, Matei ar fi scris Sfanta Evanghelie in aramaica (limba vorbita in timpul vietii pamantesti a lui Iisus Hristos) si in greaca. Despre Sfantul Apostol si Evanghelist Matei, unele texte spun ca ar fi suferit moarte de martir in Pont, in timp ce altele afirma ca ar fi fost ars pe rug de pagani, in Etiopia.

Etimologie
Numele Matei provine de la numele ebraic teoforic Mattityahu, format de la mattith – dar si Yahu/Yahve – Dumnezeu. Asadar, numele Matei s-ar traduce prin darul lui Dumnezeu, fiind sinonim cu nume precum Teodor, Doroteea, Dosoftei.

Derivate de la prenumele Matei:
Mateias, Maftei

Personalitati cu numele Matei sau cu nume derivate:
Matei Basarab, domn al Tarii Romanesti (1632-1654), Matei Millo (1814-1896), Mateiu Caragiale (1885-1936), Matei Bals (1905-1989) – unul dintre intemeietorii scolii moderne romanesti de bacteriologie clinica, pionier al antibioticoterapiei, fondatorul celui mai vechi spital de boli infectioase din Romania, Spitalului de Boli Infectioase Colentina -, Matei Visniec (n. 1956)
Mireille Mathieu (n. 1946)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Matei:
Despre persoanele cu numele Matei se crede ca sunt firi independente, pentru care notiunea de libertate este aproape sfanta. Seducatoare, persoanele cu acest nume stiu sa traiasca viata din plin, fiind ajutate, in acest sens, de doua calitati innascute: curiozitatea si adaptabilitatea la orice situatie. Se spune despre cei cu numele Matei ca se remarca mai ales prin dinamism, intuitie, simtul initiativei, caracterul sociabil si capacitatea de a se face placuti celor din jur. Nu suporta singuratatea, de aceea ii veti gasi mereu in compania prietenilor. Vor sa le fie utili semenilor si participa cu entuziasm la activitati de grup. Se pare ca latura sentimentala este deosebit de importanta pentru persoanele cu numele Matei, despre care se spune ca se pot indragosti la prima vedere. In plan profesional, se pot realiza in domenii precum turismul, vanzarile sau publicitatea.