DISTRIBUIȚI
 

utilaj agricol

Lucrările agricole specifice de sezon se vor desfășura în bune condiții, în special pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitații, relevă prognoza agrometeorologică valabilă pentru intervalul 4-10 aprilie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Din punct de vedere agrometeorologic, specialiștii ANM menționează că rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură ale țării. Deficite moderate de apă în sol se vor menține în nordul Moldovei, centrul și sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureșului, nord-vestul și sudul Crișanei, local în estul și vestul Banatului.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conținutul de apă va înregistra valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, în timp ce în vestul Maramureșului, centrul și sud-vestul Transilvaniei, nordul Moldovei, nord-vestul și sudul Crișanei, izolat în estul și vestul Banatului se va semnala seceta pedologică moderată.

Astfel, la culturile de orz și grâu de toamnă se vor înregistra, în continuare, fazele de răsărire, formarea frunzei a treia, înfrățire (30-100%) și alungirea paiului (10-30%). Sub aspect fenologic, cultura de rapiță va parcurge fazele de înfrunzire (7-13 frunze) și alungire a tulpinii (10-50%), iar izolat în zonele de câmpie va fi posibilă apariția inflorescențelor (10-30%).

La speciile pomicole (cais, piersic, vișin) se va continua înmugurirea și dezmugurirea, în aproape toate plantațiile, iar la vița-de-vie, izolat, în depresiuni, se va continua starea de repaus vegetativ.

Lucrările agricole specifice (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare etc.) se vor desfășura în bune condiții, în special pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitații.

Specialiștii ANM recomandă pentru intervalul de prognoză 4-10 aprilie: pregătirea patului germinativ și continuarea însămânțărilor de primăvară pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrășăminte minerale și foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK), verificarea vigurozității plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu, rapiță). Sursa: Agerpres