DISTRIBUIȚI

Cercetătorii din Botoşani au produs, prin încrucişări controlate, singurele oi cu blana roz din Europa. Pielicele sunt de fiţe şi preferate în special de doamnele cu bani din Rusia sau Canada. Sunt recoltate de la miei din rasa karakul de Botoşani, o specie inventată de specialiştii zootehnişti din apropierea comunei Răchiţi.

Mândria staţiunii de cercetare este karakulul de Botoşani, un succes genetic din 1988, prin care oile cu blană de cea mai bună calitate din Uzbekistan au reuşit să fie aclimatizate şi mai apoi încrucişate cu speciile locale.

A rezultat o rasă nouă, cu blană renumită deja în întreaga lume. Cercetările pe această rasă unicat au dus la performanţe greu de egalat. Mai precis, specialiştii de la Popăuţi au reuşit să creeze un exemplar cu adevărat unicat: oaia roz de Botoşani. ”Putem spune că nucleul nostru cu pielicele roz la miei este unicat”, arată şi directorul Staţiunii de Cercetare Popăuţi,cercetătorul ştiinţific Traian Ştefan Atanasiu.

Blana cu nuanţe de roz e foarte rară şi apare doar în anumite circumstanţe. Rozul poate apărea la miei doar în zona spatelui, a părţilor laterale sau a capului.

Preţul pielicelelor poate varia, mai ales în cazul acestor roz, şi în funcţie de potrivirea diferitelor pielicele. De exemplu pentru o căciulă este nevoie de trei pielicele, în timp ce pentru o scurtă numărul acestora se înmulţeşte. În general se exportă pielicele neprelucrate la preţuri ce merg între 5 şi 20 de euro. Valoarea produsului obţinut din pielicele roz, în schimb, precum obiecte vestimentare la care se adaugă şi renumele brandului care le produce, poate duce şi la preţuri ce depăşesc 1000-2000 de euro.

Sursa: adevarul.ro

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentRuga pentru Mara
Articolul următorCAPSULA MUNDI