DISTRIBUIȚI

Un militar din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină Babadag, județul Tulcea, a fost declarat dezertor la finele lunii septembrie după ce nu s-a prezentat la serviciu timp de trei zile.
Potrivit unei informări transmise de Forțele Navale Române, soldatul D.R.C, de la Regimentul 307 Infanterie Marină, nu s-a prezentat la programul orar al unității, fiind declarat, joi, 20 septembrie 2018, dezertor, pentru absență nejustificată care a depășit trei zile.

Conform ziarului ZIUA de Constanţa, Tribunalul Militar București a precizat, într-un răspuns adresat redacției sale, că în ultimii douăzeci de ani au fost 7 inculpaţi condamnaţi pentru infracțiunea de dezertare.

Astfel, în dosarul 27/92/2007 a fost pronunţată sentința numărul 67/2007, cu privire la inculpatul maior R.F., femeia dezertor fiind condamnată la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

Citește și: Experții Comisiei de la Veneția, „traduși” de penalii din PSD
De asemenea, un alt caz prezentat de Tribunalul Militar a fost al maiorului G.C.I, care a fost condamnat în dosarul 30/92/2007, la o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare. Maiorul a făcut recurs, dar acesta a fost respins.

În 2007, prin dosarul numărul 34/92/2007, inculpatul fruntaș rezervă C.C. a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. Aceeași pedeapsă a primit-o şi plutonierul în rezervă S.M.D., în dosarul 8/92/2008.

Sergentul major în rezervă S.M.B. a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul numărul 64/92/2008 pentru aceeași faptă.

Căpitanul în rezervă L.V.L. a fost declarat dezertor și condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, în dosarul 438/92/2012. El a depus recurs la Curtea Militară de Apel București, pe care şi-a retras-o la puțin timp înainte de pronunțare.

Citește și: Penalii din DSV Teleorman au ținut la secret pesta porcină din județ. Să nu fie „dezavantajată” ferma familiei Dragnea de la Salcia
Plutonierul major P.Gh. a fost condamnat la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare în dosarul 124/753/2014, cu obligația de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probațiune Giurgiu sau organizat în colaborare cu instituțiile din comunitate. Acesta nu s-a prezentat însă la serviciul de probațiune și nici nu a răspuns penal pentru această faptă.

Tribunalul Militar București, cu denumirea anterioară Tribunalul Militar Teritorial București, funcționează în circumscripția Curții Militare de Apel, fiind o instanță judecătorească cu rang de tribunal. Circumscripția teritorială a Tribunalului Militar București cuprinde municipiul București şi județele: Argeș, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Olt, Teleorman, Vâlcea, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Dâmbovița şi Prahova. Datorită specificului său, Tribunalul Militar București nu este structurat pe secții.

În ceea ce privește competența funcțională, după materie şi după calitatea persoanei, potrivit dispozițiilor art. 37 din Cod de procedură penală: Tribunalul Militar judecă în primă instanță toate infracțiunile comise de militari până la gradul de colonel inclusiv, cu excepția celor date în competența altor instanțe. Tribunalul militar soluționează şi alte cauze anume prevăzute de lege.

Sunt patru tribunale militare în România, pe lângă cel de la București, acestea fiind localizate în municipiile Iași, Cluj-Napoca şi Timișoara, mai scrie sursa citată.