DISTRIBUIȚI

Românii ar putea cultiva cânepă ( Canabis sativa L) inclusiv în propriile gospodării, pe suprafeţe de până la 1.500 de metri pătraţi, potrivit unui proiect elaborat de către Ministerul Agriculturii. Măsura vine pentru a sprijini cultivarea acestei plante care aducea venituri importante României, odinioară al treilea producător din lume.

Ministerul Agriculturii redevine interesat de cânepă, cultură care aducea înainte de 1990 sume importante la bugetul statului român, al treilea cel mai mare producător la nivel mondial la acea vreme. Astfel, printr-un proiect de act normativ, Ministerul vrea să permită cultivarea plantelor de cânepă inclusiv în gospodăriile populaţiei, cu condiţia ca suprafaţa cultivată să fie de cel mult 15 ari, producţia să fie pentru uzul propriu al fermierului care trebuie să deţină terenul în proprietate şi să depună o declaraţie pe propria răspundere prin care anunţă o astfel de cultură.

„Culturile de plante de cânepă Canabis sativa L, subspecia sativa cu suprafața maximă de 15,00 ari pot fi înființate în grădinile familiale, pe teren amplasat în intravilan, producția rezultată fiind utilizată exclusiv pentru uz propriu, gospodăresc și tradițional, prin declararea pe propria răspundere a suprafeței, producției estimată și realizată aferente fiecărei părți 3 componente a plantei, respectiv tulpină, frunze, inflorescențe, fructe, semințe cât și a produselor obținute în urma prelucrării. Prevederile (menţionate mai sus n.red) se aplică terenurilor aflate în proprietate, declarația pe propria răspundere înlocuiește contractul de valorificare a producției”, se arată într-un proiect de act normativ.

Integral pe ECONOMICA.net