DISTRIBUIȚI

Ministrul Energiei, Toma Petcu, susține că americanii de la ExxonMobil și austriecii de la OMV Petrom, care caută împreună gaze naturale în Marea Neagră, ar putea începe exploatările de resurse în anul 2020.

Totodată, Petcu susține că până la finalul acestui deceniu ar fi finalizate lucrările la gazoductul BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria).

Trebuie menționat că cele două companii au anunțat descoperirea unor zăcăminte de gaze naturale, dar nu au spus dacă va începe exploatarea lor comercială.

„Conform calendarului asumat de Transgaz, lucrările vor începe în trimestrul al patrulea al acestui an și este obligatoriu să fie gata la sfârșitul lunii decembrie 2019. Deci, în 2020, el (gazoductul — n.r.) trebuie să fie funcțional. Tot în 2020, cei de la Exxon și Petrom termină și ei lucrările de aducțiune a gazelor din platforma continentală a Mării Negre”, a spus ministrul la Radio România Actualități.

Potrivit acestuia, gazoductul BRUA este esențial pentru începerea extracției de gaze din Marea Neagră de către Exxon și Petrom.

„Este foarte important pentru România și, în același timp, pentru gazele care vor fi extrase de către Exxon, împreună cu Petrom, din platforma continentală a Mării Negre și aduse în 2020 pe țărm. BRUA este foarte importantă pentru acest proiect, ele vor fi interconectate”, a explicat Petcu.