DISTRIBUIȚI

Dacă trecem în revistă parcursul evolutiv al lui Constantin FROSIN, recunoașterile sale pe plan internațional sunt marcate de cifra 3 : trei mari recunoașteri europene, și anume : Medalia Parlamentului European (primită o dată cu Eugen SIMION și Marin Sorescu, în 1995), Premiul European de Poezie POESIAS (acum se numește VIRGILE) în 2003 și Premiul European pentru Traduceri HORACE, în 2018.
Două Ordine naționale franceze i-au acordat 3 grade : l’Ordre des Arts et des Lettres l-a făcut Cavaler în 2000 și l-a promovat Ofițer în 2009, iar l’Ordre des Palmes Académiques l-a făcut direct Ofițer în 2004. Intr-o anumită ordine și dintr-un anumit unghi de vedere, sunt chiar mai importante decât primele.
Situația se schimbă când e vorba de Medaliile de Aur, care sunt 4 (trebuia să fie cinci, dar îi cereau să cumpere respectiva medalie, drept care a renunțat). Iată-le : 1999 – Medalia de Aur a Academiei Internaţionale din Luteţia (Lutèce); 2009 – Medalia de Aur a Meritului şi Devotamentului Francez; 2010 – Medalia de Aur pentru Literatură, Societatea Autorilor și Poeților din Francofonie; 2012 – Medalia de Aur a Renaşterii Franceze (decret semnat de Simone VEIL).
Tot 4 sunt și Academiile (sunt mai multe, dar le menționăm pe cele mai importante) al căror membru este: 1991 – Membru titular al Academiei Francofone (Paris – Chambéry); 2001 – Membru al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere (la invitaţia domnului Raymond Daudel, de l’Institut); 2012 – Membru și Doctor of Honour of the Balkan Academy of Sciences, New Culture and sustainable Development „Denis Jersov”; 2012 – Membru titular străin al Academiei de Științe a Federației Ruse.
A obținut și 3 Mari Premii: 1999 – Marele Premiu al Academiei Francofone (Grand Prix de l’Académie Francophone); 1999 – Marele Premiu pentru Literatură al Institutului Italian de Cultură, Neapole; 2011 – Grand Prix de Poésie SAPF (Société des Auteurs et Poètes de la Francophonie).
Cea mai importantă recunoaștere ca Profesor și Cercetător este obținută în 2015 – Diploma de Excelență acordată de European Business Assembly și Oxford Academic Union, pentru titlul de (Best) SCIENTIST OF THE YEAR 2014, domeniul Filologie. Nu mai puțin importante sunt și titlulurile de PROFESOR EMERIT, acordat de Universitatea Danubius, și cel de DOCTOR HONORIS CAUSA acordat de Universitatea Apollonia din Iași.
Tot la superlative ar putea fi trecute și cele 43 cărți de autor, cca 200 cărți traduse, includerea în cca 100 antologii străine, publicarea în peste 700 numere de reviste franceze și francofone (în România, doar 200 – 250 numere de revistă) cu poezie, eseu și traduceri.
A nu se uita că, la data includerii sale în WHO’WHO IN FRANCE (2005), era singurul român trăitor în România, ceilalți 2 sau 3 români fiind cetățeni francezi de origine română, cu o cifră dc afaceri de peste 300.000 euro. La fel de interesant este și faptul că este singurul scriitor român (de expresie franceză) care face subiectul, încă din timpul vieții, a 2 lucrări de critică literară și a uneia cu caracter bibliografic, apărute în Franța (2) și în Luxemburg (1).
Ce să mai spunem de faptul că lui i se datorează schimbarea intrării EMINESCU din Larousse, unde, până în 1996 inclusiv, era catalogat ca „autor de povești și nuvele populare” ? Că a inventat Subrealismul în poezie, căruia i s-au dedicat multe articole elogioase în reviste franceze, belgiene și luxemburgheze, dar și două cărți, apărute tot în străinătate ? Că datorită traducerii lui Constantin FROSIN din ION BARBU, marele traducător și prieten al României, Marco Cugno, l-a putut traduce, în sfârșit, pe marele nostru poet în italiană ?
E mult, e puțin ? Unii spun că nu ajunge o viață de om pentru a obține toate acestea. Atenție: am menționat doar superlativele internaționale, premiile și recunoașterile mai mici (peste 20) sunt trecute la „și altele”, fără a mai vorbi de premiile și recunoașterile românești (peste 40), despre care s-a scris inclusiv pe Internet, și nu are rost să le mai menționăm. In chip de concluzie, putem afirma, fără teama de a greși, că Profesorul Emerit, Scriitorul, Publicistul și Traducătorul de excepție Constantin FROSIN, este unul din semenii noștri care ne redau mândria de a fi români și de a ne continua, cu puterea entuziasmului, misiunea de a fi români ! Cinste lui și toate mulțumirile noastre !

Pompiliu COMȘA