DISTRIBUIȚI

Euro Vox Box
O zi în Olanda: sate inteligente și bioeconomie
Editorial semnat de comisarul european Corina Crețu, responsabil pentru politică regională

Ziua de 30 august a fost dedicată sudului Olandei. O vizită într-o zonă rurală care este, în același timp, una dintre cele mai inovatoare regiuni ale Europei.

Eersel și Diessen sunt două mici orașe din provincia olandeză a Brabantului de nord.

Alături de comisarul regal al acestei regiuni, Wim van de Donk, și la invitația europarlamentarului Lambert van Nistelrooij, mi-am petrecut cea mai mare parte a zilei descoperind cum pot „mobilitatea inteligentă” și bioeconomia să facă o regiune mult mai puternică.

A fost cu atât mai important pentru mine, cu cât face parte din inițiativa „sate inteligente”, pe care am lansat-o alături de colegii mei, comisarii Phil Hogan (agricultură și dezvoltare rurală) și Violeta Bulc (mobilitate și transport).

„Satele inteligente” sunt cele ce utilizează la maximum tehnologiile digitale și de comunicații, inovațiile și cunoașterea în general, în beneficiul propriilor locuitori și mediu de afaceri.

Asta este și ceea ce am remarcat în sudul Olandei, astăzi, proiecte de „conectare inteligentă” sau „mobilitate inteligentă” de exemplu, precum și investiții în bioeconomie (folosirea resurselor biologice regenerabile de pe uscat și din mare – cum ar fi producția agricolă, pădurile, peștii, animalele și microorganismele – pentru a produce mâncare, materiale și energie).

De asemenea, am participat la lansarea proiectului „Let the stars shine”. Acesta este o inițiativă comună a nouă membri ai Parlamentului European, printre care și Lambert Van Nistelrooj și Franc Bogovis, care au fost și ei prezenți la lansare. Scopul său este de a sublinia valoarea adăugată a Uniunii Europene și rezultatele politicilor sale.

Trebuie să îmbunătățim modul în care comunicăm realizările politicii de coeziune, acest lucru fiind strâns legat de negocierile privind viitorul finanțelor UE și al Europei, în general. Iar inițiativa „Let the stars shine” urmărește exact să ne ajute să le comunicăm mai bine.

Contul de Twitter al comisarului Corina Crețu

Contul de Facebook al comisarului Corina Crețu

Blogul comisarului Corina Crețu