DISTRIBUIȚI
 

merinos berbecutiCrescătorii de ovine i-au cerut ministrului Agriculturii să le dea și în acest an ajutorul De Minimis pentru achiziția de berbeci de prăsilă, însă ar vrea să primească sprijinul mai repede decât în 2014, să aibă timp să cumpere animalele. Câteva condiții de acordare a sprijinului ar putea fi modificate.

„Degeaba luăm berbecii în noiembrie, că pierdem un an de montă, fără ajutor De Minimis”, i-a spus Dumitru Andreșoi lui Daniel Constantin, susținut și de ceilalți crescători de ovine prezenți la discuția cu ministrul Agriculturii la Socodor, în județul Arad, la sediul fabricii de lactate Cris Sib Lacto, la începutul lunii iulie 2015. De aceeași părere sunt și cei din Federația Romovis. Aceștia au propus și ca schema de sprijin să se deruleze pe o perioadă de două luni, mai lungă decât anul trecut.

Alte condiții care se discută sunt ca vârsta berbecilor reproducători achiziționați să fie de minim 14 luni și de maximum 18 luni, cu obligația de a păstra animalele în fermă pe o perioadă de cel puțin trei ani. De asemenea, este posibil să fie acordat sprijinul și pentru femele ovine, cu vârsta de mimim 7-8 luni și maximum 18 luni, a spus Ionică Nechifor, secretarul general al Romovis. Potrivit acestuia, în 2014, ajutorul De Miminis a fost de 2.500 lei/berbec și au fost achiziționați în jur de 400.000 de berbeci reproducători prin această schemă de sprijin. (Sursa: fabricadecarne.ro)