DISTRIBUIȚI

La finalulluniimartie, soprana de origineieşeană Elena Moşuc a reuşitextraordinaraperfomanţă de a câştiga “Oscar dellaLirica”, ceamaiprestigioasădistincţieinternaţională a muzicii de operă, echivalentulmuzical al Premiilor Oscar pentrucinematografie. Astfel, Elena Moşuc a devenitceamaivaloroasăsoprană a lumii, dupăce a concurat cu vedetele Anna Netrebkoşi Anna Pirozzi.

Rezultatelecompetiţiei „Oscar delaLirica” au fostanunţateîntr-o conferinţă de presăorganizată la Milano, toţilaureaţii, darşinominalizaţiiurmândsăsusţină un concert extaordinar la Veneţiaîn data de 1 octombrie 2019. Totodată, Elena Moşuc a fostdesemnată de cătreprestigiosul site american operawire.com drept „Artistulsăptămânii”.

Pe de altă parte, celebrasoprană a făcutsenzaţieprinrolul principal din opera Lakme, a căreipremieră a avutlocpe 28 martie la Royal Opera House din Muscat, capitalulstatului Oman.

„Am lucratenormpentruLakmé, chiarşicâtenouă ore pezipentrucăproducţiaesteabsolutfabuloasă, darfoartecomplicată. Decorurile au fostfenomenale, cu platformeplutitoarepeapă direct pescenă, cu LED-uri care au presupuspeste 250 de mişcăriscenice, costume de vis”, a declarat Elena MoşucînexclusivitatepentruCurierul de Iaşi.

Lakmeeste o megaproducţieinternaţională la care au participatartişti de la Operele din Genova, Roma, Verona, Astana, Los Angeles, Sydney şi Beijing.

De asemenea, cu prilejulpremierei din Oman, Elena Moşuc a fostinvitatacelebruluiIoanHolender, românul care a conduspestedouădecenii Opera din Viena, acestaintervievând-o peartistăpentru o emisiunetv cu difuzareîn Austria, Elveţiaşi Germania.

Soprana de nationalitateromano-elvetiana, nascuta in Romania, la Iasi, Elena Mosuc a studiat la Universitatea de Muzica George Enescu din orasul natal. A castigatmaimulteconcursuriinternationale( celmai important fiind ARD Wettbewerbconcursulteleviziunilorgermane in 1990 care i-a deschisdrumuluneicarieriinternationale) si i s-au decernatmultedistinctiisipremiiprestigioase. În 2005, PresedinteleRomaniei i-a acordattitlul de Ofiter al Artelor, inaltarecunoastere a meriteloreiexceptionale. In 2009 aobtinuttitlul de Doctor in muzica Summa cum laude la Universitatea de Muzica din Bucurestisi a fostdesemnatasi FemeiaAnului 2009. In 2010 devinecetatean de onoare al orasuluisau natal Iasi si in 2015 i se acorda OSCARUL romanesc MarelePremiu al Operelornationale din Romania, incununandastfelcarierasainternationala de exceptie. In 2019 a fostproclamatacastigatoarearenumituluisiinternationalului Opera Awards „Opera Star” OSCAR DELLA LIRICA caceamaibunaSoprana.
Elena Mosuc a fostfoarteatasata de Opera din Zürich, undesi-a demonstrattalentulsidaruireapentruscena in diverse roluri, majoritateainterpretatepe tot mapamondulprecum Regina Noptii (interpretat de 250 de ori), Konstanze, Donna Anna, Zerbinetta, Lucia, Linda di Chamounix, Elvira, Gilda, Violetta, Mimi, Musetta, Micaela, Medora (Il Corsaro), Maria Stuarda, Nedda, Alice Ford, Lucrezia Borgia, Norma, Anna Bolena, Desdemona, Leonora (Il Trovatore), Lakmé s.a. A fostinvitatasacanteatat in intreaga Europa, pecelemaifaimoase scene internationale (la TeatrulScala din Milano, Viena, Opera Covent Garden din Londra, Teatrele Bastille, OpéraComique, PalaisGarniersi Champs-Elysées din Paris, Roma, Torino, Venetia, Palermo München, Berlin, Hamburg, Bucuresti, Barcelona, Bilbao, Tel Aviv etc.) si in festivaluri de renume (Salzburg, Arena din Verona, Savonlinna in Finlanda, Torre del Lago Italia), cat si in SUA (la Metropolitan Opera New York si Dallas), la Muscat, in Japonia, China, Taiwan siCoreea.
A lucrat cu maridirijoriprecum Sir Colin Davis, NikolausHarnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, NelloSanti, LorinMaazel, Gustavo Dudamel, Philipp Jordan, EvelinoPido, JordiBernàcer, Valéry Gergiev etcsi cu regizori de marca : Franco Zeffirelli, LilianaCavani, Ruth Berghaus, Sven-Eric Bechtolf, Stefan Herheim, Mario Martone, David McVicar, Lorenzo Mariani, Graham Vick, Davide Livermore, Martin Kusej etc. Este recunoscutacaunadintrecelemai versatile siexpresivesoprane ale epociimoderne.
Printretriumfurilerecente se numaracatevadebuturi considerate exceptionalesi care i-au imbogatitrepertoriul, precum Norma (Zürich, Lyon, Paris, Festivalul din Savonlinna ), Marguerite (Faust) la Zürich, Hamburg siBudapesta, Liù (Turandot) la Zürich si la Festivalulpuccinian de la Torre del Lago, Mimi ( Zürich, Bucuresti), Medora (Il Corsaro) Zürich si Duisburg, Nedda ( Pagliacci ), Alice Ford ( Falstaff ), Luisa Miller ( Zürich, Napoli, Scala din Milano ), Lucrezia Borgia, Maria Stuarda (Zürich si Berlin ), Anna Bolena (concertant la Viena), Semiramide (Lyon, Paris) si Magda ( La Rondine ) in München. O mentiunespecialameritadebutulsau la Scala din Milano cu rolulVioletta Valéry in La Traviata sub baghetamareluimaestruLorinMaazel, urmandapoi tot la Scala Gilda (Rigoletto), nouaproductie de Luisa Miller in care Elena a avut un succes personal iesit din comun, Micaela in Carmen si Lucia di Lammermoor. Trebuiesaadaugamultimelesuccese cu Zerbinetta ( Ariadne auf Naxos ) la Zürich, Festivalul din Salzburg si Bastille Paris, Lucia di Lammermoor la Barcelona, Palermo, Torino, Las Palma si Menorca, Lucrezia Borgia la Brüxellessi ABAO Bilbao, La Traviata in Malta siAtena. In 2017 puncteleculminante ale aparitiilor sale pesceneleliriceinternationale au fost Maria Stuarda in Genova, spectacolconsideratunuldintrecelemaibune din Europa in 2017 sisenzationalulsucces cu dificilulrol Anna Bolena la Lisabonasi Desdemona in Tokyo. Recent a avutuntriumf cu rolulLakmé la Royal Opera House Muscat.
Pelangaspectacolele de opera siconcerte, EleneiMosuc ii place saexperimentezesialtegenurimuzicale in concerte tip crossover facandturnee cu proiectulsau Resonance siestepasionata de muzica de film realizand un superb CD L’amore è poesia la Abbey Road Studios cu Orchestra Simfonica din Londra ( aparut in septembrie 2016 la casa de discuri Solo Musica / Sony ) si in care filmulsi opera se imbratiseaza.
Discografiasa include 3 CD box – A Portrait si un CD Donizetti Heroines publicate de Sony Classical, inregistrarea in premieramondiala Stabat Mater de GualbertoBrunetti, With Compliments (arii de Händelacompaniata de Orchestra de Camera din Zürich), inregistrareaintegrala a operettei Schönist die Welt (Lumeaestefrumoasa) de Franz Léhar obtinandsipremiulcriticiimuzicale germane pentruinregistrari, Simfonia a doua de Mahler sub conducerealui Valéry Gergiev, opera integrala La Rondine aparuta in 2017 siciclul de lieduri cu orchestra Tragédie d’amour apartinandcompozitoruluielvetian Emile Jacques-Dalcroze . precumsinumeroase DVD-uri cu productii de opera cum sunt Rigoletto, FlautulFermecat, Ariadne auf Naxos, La Bohème si Lucia di Lammermoor. O mentiuneparticularameritainterpretareasa in filmul The Genius of Mozart (Geniullui Mozart) realizat de BBC siparticipareaartistei de douaori la Gala FIFA transmisa in direct in toatalumea in peste 120 de tari. In aprilie 2018 a fostpublicatnoulsau CD Verdi Heroines la casa de discuri Solo Musica / Sony.