DISTRIBUIȚI

„Puterea Poloniei profunde constă în unitatea în jurul credinței și dragostei de țară”
Sfârșit de decembrie într-un orășel de provincie din Polonia, cu câteva mii de locuitori.
– Pe străzile cu un strat subțire de zăpadă este o curățenie perfectă. Deși coșurile de gunoi sunt destul de rare, nu vezi nimic aruncat pe stradă. Civilizație.
– În supermarketuri, marea majoritate a produselor sunt fabricate în Polonia. Oricum, dacă au de ales între produse similare din Polonia și din alte țări, polonezii aleg de obicei ce e produs la ei în țară, chiar dacă e puțin mai scump uneori. Patriotism economic.
– Un exemplu relevant este cu merele poloneze: Polonia e cel mai mare producător de mere din UE. Atunci când Rusia a oprit importurile de mere din Polonia (fiind cel mai mare importator), polonezii de rând s-au activat în masă, și au început să cumpere masiv mere. Într-o lună, consumul intern a crescut de 4 ori, compensând ce nu se mai exporta în Rusia. Solidaritate națională.
– Guvernul polonez, condus de politicieni patrioți și competenți, încurajeaza de mulți ani dezvoltarea firmelor și fabricilor poloneze, inclusiv în extinderea lor pe alte piețe. De asta, în supermarketturile și în magazinele din România găsești multe produse poloneze (de la haine, produse alimentare, până la materiale de construcții), iar pe piața românească activează multe companii internaționale cu baza în Polonia. În schimb, în magazinele din Polonia, nu prea găsesti nimic produs în Romania, și nici companii din România active pe piața poloneză. Ăsta e rezultatul când ai politicieni care pun pe primul plan interesul național, nu trădatori și incompetenți.
-Pe frigiderele multor polonezi se poate vedea o hartă a Poloniei pe care scrie doar “Blogoslaw Ojczyznie” (Patrie Binecuvântată). Patriotism curat și firesc.
-În majoritatea caselor polonezilor, deasupra ușilor, se găsesc cruci din lemn. Acesta este un străvechi obicei creștin, care în multe țări s-a pierdut în timp, dar în Polonia s-a păstrat. Dacă ați asistat vreodată la o slujba ortodoxă de sfințire a unei case, ați văzut că preotul face semnul crucii deasupra fiecarei uși, desenând pe perete crucea cu mir sfințit. La polonezi, aceste cruci rămân permanent, pentru a le aminti de jertfa lui Hristos și că sunt un neam creștin.
-În cimitirele poloneze, fie chiar în mici orașe sau sate, toate mormintele au plăci și cruci din piatră, gresie sau marmură. În cimitire domnesc o ordine și o curățenie exemplare, toate mormintele fiind îngrijite. De Crăciun, ca și de marile sărbători, polonezii își vizitează rudele adormite, și TOATE mormintele au flori și candele aprinse pe plăcile funerare. E greu de înțeles, mai ales că mulți sigur nu mai au urmași…Respect și dragoste pentru înaintași.
-În timp ce în România, deși se încearcă, nici măcar în marile orașe nu se reușește colectarea selectiva a gunoiului menajer și creșterea procentului de reciclare a deșeurilor, în Polonia, chiar și în cele mai mici orășele, până și oamenii cei mai simpli au învățat să depoziteze gunoiul selectiv. Fiecare are în bucătărie mai multe coșuri și saci de gunoi, pe categorii. Respect față de mediu.
-Duminica și de sărbători, bisericile sunt pline. Ordine, liniște, oameni îmbrăcați sobru, elegant, cu respect față de Casa Domnului, nu cu blugi rupți, treninguri, adidași și jachete de ski. Mulți polonezi participă la slujbe în mod regulat, cântând și rugându-se împreună pentru ei, pentru neam și țară. Credința creștină este vie și lucrătoare în Polonia.
-În seara de Ajun, toate familiile poloneze se adună în jurul mesei cu 7 feluri de mâncare tradiționale. Fiecare schimbă câte o frântură dintr-o pâine specială tradițională cu toți membrii familiei, împăcându-se și făcându-și urări de Crăciun și pentru Noul An. Tradiții respectate și păstrare cu sfințenie. Să nu credeți că Polonia este ferită de asaltul globalismului, neo-marxismului, și al secularismului. Mare parte din presa din Polonia este controlată și finanțată de mari trusturi de presă din afara țării, care atacă în mod sistematic credința creștină, indentitatea națională, mentalitatea tradițională și moralitatea, precum și partidele și politicienii patrioți și creștini care conduc țara. Însă, polonezii sunt vigilenți și puternici, și nu sunt deloc ușor de manipulat, chiar și cu bani mulți și specialiști de top.
Puterea Poloniei profunde constă în: unitatea în jurul credinței și dragostei de țară; solidaritatea națională și spiritul civic; respectul profund față de trecut, istorie, eroi și martiri.
Un exemplu de normalitate și de păstrare a adevăratelor valori și repere. Deci, se poate…..

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCOVID 19
Articolul următorReabilitare termica liceu