DISTRIBUIȚI

Vești bune pentru Liviu Dragnea, după ce Guvernul a adoptat OUG pentru modificarea legilor justiției. Una dintre condițiile puse procurorilor pentru a activa în DNA îi aduce un avantaj bombă liderului PSD.
Concret, în noua OUG se precizează că pentru a activa în DNA este necesar ca procurorii să aibă minim 10 ani de experiență. În concluzie, unul dintre procurorii care vor ieși din DNA este Alexandra Lăncrăjan, cea care anchetează dosarul Tel Drum, în care este anchetat Liviu Dragnea.

Alineatul (2) al articolului 87 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Pentru a fi numiți în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 10 ani vechime în funcția de procuror sau judecător şi să fi fost declarați admiși in urma unui concurs susținut în fața Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii”, arată prevederile OUG.

Citește și: Augustin Lazăr, procurorul general: ordonanța de azi afectează toate dosarele Revoluției și 10 august
Alexandra Lăncrănjan nu corespunde acestei cerințe, ea având doar 8 ani de experiență. Doi ani în Institutul Național de Magistratură și șase ani ca procuror, fiind numită procuror în 2012, de către Traian Băsescu.

Citește și: Insula Mare a Brăilei, locul în care șeicii huzuresc pe banii românilor
„În temeiul prevederilor art. 94 lit. c), art. 100 alin. (1) şi ale art. 134 alin. (1) din Constituția României, republicată, ale art. 31 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 35 lit. a) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, având în vedere Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 14 din 16 ianuarie 2012, Președintele României decretează: Articolul UNIC Doamna Lăncrănjan Alexandra-Carmen se numește în funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București. PREȘEDINTELE ROMÂNIEI TRAIAN BĂSESCU București, 6 februarie 2012.Nr. 188”, se arată în decretul de numire.

Legea 304, în varianta inițială solicita 6 ani vechime pentru procurorii DNA. După modificarea din Parlament s-a trecut la 8 ani, iar din Guvern s-a ieșit cu 10 ani vechime.