DISTRIBUIȚI

Letonia este una din țările baltice din nordul Europei, având ca vecine Estonia, Lituania, Rusia, Belarus și Suedia. Aici, la 80 km de capitala Riga, există un tărâm de basm, numit Amatciems, și unde te poți retrage din lumea supra-populată și supra-poluată în care ai trăit până acum.

Toate locuințele sunt construite din materiale naturale – cărămidă, lemn, piatră etc. – și sunt concepute în așa fel, încât să fie în armonie cu mediul înconjurător.

În prețul unei case intră exclusiv cheltuielile de construcție și poți opta între una în care să te muți imediat și una realizată potrivit gusturilor și nevoilor tale (etaj, pivniță, elemente decorative).

Prețul mediu al unei case de aici este de 200.000 Euro. Proiectele standard combină construcția minimală cu maximul de spațiu locuibil, iar designul se încadrează perfect în peisaj.

Mărimea terenului propriu din jurul locuinței poate varia între 4.000 și 10.000 m². Fiecare proprietate este conectată la rețeaua publică de apă potabilă (adusă din lacuri și râuri nepoluate), canalizare, electricitate și cablu cu fibră optică. Nu există drumuri asfaltate.

Locuitorii se pot plimba prin pădure, unde pot culege fragi, mure sau ciuperci și se pot întâlni cu căprioare, vulpi, păsări și alte animale care trăiesc aici în habitatul lor natural.

Localitatea a atras deja un număr de oameni care prețuiesc viața simplă și naturală, iar comunitatea formată este internațională.

Proiectul zonei îi aparține arhitectului ecologist de geniu Aivar Zvirbulis (foto), care crede că viața la oraș este o pierdere de timp prețios pentru natura umană.

Deși este o zonă rezidențială, Amatciems pare mai mult o rezervație naturală. Mulți arhitecți faimoși din întreaga lume au apreciat localitatea drept un monument cultural al viitorului.

Oare statul român n-ar putea să se implice într-un proiect similar și să ofere arhitecților noștri terenul și șansa de a realiza un astfel de complex rezidențial? Căci zone paradisiace avem și noi, slavă Domnului! Dacă nu credeți, întrebați-l pe Prințul Charles…